Preskocit navigáciu

Operácie


Príslušníci Vojenskej polície pôsobia v nasledujúcich operáciách: 

Afganistan 

  • NATO - RS Afganistan

    • Od začiatku operácie Resolute Support v roku 2015 pôsobí jeden príslušník Vojenskej polície v jednotke NSE Slovcon v afganskom Kábule, kde plní úlohy policajného zabezpečenia kontingentu. Zároveň spolupracuje s príslušníkmi IMP (International Military Police) čím sa podieľa na zabezpečení ochrany vlastných síl v priestore operácie a dodržiavaní poriadku a disciplíny na základniach, kde pôsobia príslušníci OS SR.

    • Od septembra roku 2019 pôsobí v operácii RS Afganistan aj príslušník Vojenskej polície – psovod so služobným psom ako súčasť podporeného tímu Skupiny špeciálnych operácii.

RS Afganistan_1 (2) 


 

Bosna a Hercegovina

    • V operácii ALTHEA Bosna a Hercegovina pôsobia dvaja príslušníci Vojenskej polície v jednotke International Military Police (IMP) v kempe BUTMIR v Sarajeve. Jednotka IMP zložená z príslušníkov Vojenskej polície Poľska, Rakúska a Slovenska plní úlohy policajného zabezpečenia v priestore kempu BUTMIR a taktiež podľa potrieb zabezpečuje policajnú podporu v priestore operácie ALTHEA. 

ALTHEA_1 web  ALTHEA_2 web

 

Cyprus 

  • OSN MISIA – UNFICYP

    • V mierovej operácii pod záštitou OSN na ostrove Cyprus pôsobí sedem príslušníkov Vojenskej polície, ktorí sú zaradení v jednotke FMPU (Force Military Police Unit). V medzinárodnom prostredí tak plnia komplexné úlohy policajného zabezpečenia operácie UNFICYP v spolupráci s vojenskými policajtmi a príslušníkmi armád krajín Veľkej Británie, Maďarska a Argentíny.

UNFICYP_1 web

Lotyšsko

  • NATO eFP BG Lotyšsko

    • Dvaja príslušníci Vojenskej polície pôsobia v Military Police Coordination Center (MPCC) na základni v Adaži. MPCC zložené z príslušníkov Vojenských polícii nasadených v operácii enhanced Forward Presence (eFP) v Lotyšsku plní úlohy policajného zabezpečenia operácie. Súčasne sa slovenskí príslušníci Vojenskej polície podieľajú formou preventívnych a represívnych opatrení na zabezpečení poriadku, disciplíny a bezpečnosti v priestore nasadenia jednotky OS SR v operácii eFP Lotyšsko.

eFP_1 web    eFP_2 web

 

Operácie, v ktorých pôsobili príslušníci Vojenskej polície v rokoch 2017-2019 :

  

Južná časť centrálneho Stredomoria

  • EUNAVFOR MED SOPHIA
    • Od augusta 2017 do roku 2018 pôsobili v operácii SOPHIA príslušníci Vojenskej polície na lodiach pod vlajkou Nemeckej spolkovej republiky. Hlavným poslaním operácie bolo identifikácia a zaistenie lodí pašeráckych a prevádzačských skupín pôsobiacich v Stredozemnom mori podieľajúcich sa na nelegálnej preprave migrantov do EÚ a tým aj zníženie celkového počtu utečencov smerujúcich do EÚ. Príslušníci Vojenskej polície, ktorí tvorili tzv. „Boarding team“, tak priamo podporili boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevádzačstvu osôb v južnom Stredomorí. 

EUNAVFOR MED Sophia_1 web  EUNAVFOR MED Sophia_2 web

 

 

Iracká republika 

  • Pracovná skupina pre výcvik policajných síl 

    • V roku 2018 bol nasadený dvojčlenný výcvikový tím Vojenskej polície na základňu Dublin v Bagdade. Tím zabezpečoval výcvik a poradenstvo pre príslušníkov policajných zložiek irackých bezpečnostných síl pod velením Talianskej republiky. Vojenská polícia ukončila pôsobenie v operácii po druhej rotácii personálu v decembri 2019.

irak1 web

 

 

 

 

misie uvodny obr

Althea znak        Lotyšsko znak

Skočiť na menu


Share