Preskocit navigáciu

Slávnostný nástup vrtuľníkového krídla


Slávnostný nástup vrtuľníkového krídla

Príslušníci vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove si v utorok 22. septembra 2020 pripomenuli Deň slovenského vojenského letectva a Deň ozbrojených síl.
Obdobie augusta a septembra je v historických súvislostiach vojenských dejín Slovákov dôležitým zdrojom udalostí. 17. septembra 1944 pristál na poľnom letisku v Zolnej 1. československý stíhací pluk, aby sa s ostatnými zložkami zapojil do SNP. Úlohou pluku bola kontrola vzdušného priestoru nad povstaleckým územím a znemožnenie útokov nemeckých lietadiel na povstalecké centrum v Banskej Bystrici a na letisko Tri duby. Za necelé dva mesiace vykonali letci 563 operačných letov v celkovej dobe 376 hodín a zostrelili alebo na zemi zničili 25 nepriateľských lietadiel, pričom sami prišli o troch pilotov. Takto sa pričinili o zmenu pomeru leteckých síl na Slovensku. Tento deň preto právom patrí slovenskému vojenskému letectvu a príslušníci vzdušných síl sú naň patrične hrdí.
Na počesť víťazstva slovenských dobrovoľníkov nad cisárskymi jednotkami a uhorskými národnými gardami v bitke pri Brezovej pod Bradlom v roku 1848 si 22. septembra pripomíname Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky. Historické udalosti z revolučných rokov 1848 - 1849 a najmä septembrová výprava slovenského dobrovoľníckeho zboru dnes tvoria jeden z najpevnejších pilierov a najvýznamnejších zdrojov národných a vojenských tradícii OS SR. Príslušníci tejto ozbrojenej zložky uvedomujúc si historický význam týchto udalostí zodpovedne plnia úlohy v zaručovaní bezpečnosti a zvyšovaní obranyschopnosti našej krajiny ako aj záväzky v Severoatlantickej aliancii a ďalšie medzinárodné záväzky.
Pri tejto príležitosti si 7 príslušníkov vrtuľníkového krídla prevzalo z rúk veliteľa, plukovníka Róberta Tótha, medaily náčelníka generálneho štábu I., II. a III. stupňa. Utorkový nástup ukončili letci slávnostným pochodom.


Slávnostný nástup vrtuľníkového krídlaSlávnostný nástup vrtuľníkového krídlaSlávnostný nástup vrtuľníkového krídla

Autor: npor. Maroš Kövér , Foto: por. Ján Čontofalský - Dátum: 29.09.2020
Čítanosť: 8368
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share