Preskocit navigáciu

List veliteľa pozemných síl


List veliteľa pozemných síl

Vojaci a zamestnanci pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky,

zvyčajne som sa k Vám prihováral takýmto spôsobom v kritických situáciách pri plnení rozhodujúcich úloh OS SR alebo keď bolo potrebné zdôrazniť závažnosť plnených úloh a udržať morálku a profesionalitu na maximálnej úrovni.

Za posledné tri náročné roky sme však dokázali, že pozemné sily ako jeden veľký tím, sú v súčasnej neuveriteľne dynamickej bezpečnostnej situácii jedným zo stabilných pilierov ozbrojených síl SR, ktorý úspešne zvládal nápor pri plnení úloh predovšetkým DKM, či úloh spojených s operáciami v zahraničí, cvičeniami, výstavbou OS SR a cieľmi a záväzkami, ktoré máme.

Tentokrát je to však inak. Nie že by nebolo potrebné plniť závažné úlohy súvisiace s našou bezpečnosťou a ani udržiavať morálku a profesionalitu príslušníkov pozemných síl.

Na konci októbra však ukončím svoju kariéru a po viac ako 44 rokoch v uniforme odídem do výslužby. Tento list neslúži na to, aby popísal, čo všetko som za tie roky prežil.

No veliť pozemným silám už bola naozaj taká top (a posledná) výzva v mojej kariére. Preto len skonštatujem, že rozhodnutie spred 44-och rokov neľutujem a som hrdý na to, že som bol súčasťou OS SR, teda tímu profesionálov, ktorý nemá na Slovensku konkurenta. Rovnako som nesmierne hrdý na to, že som mohol veliť takému tímu, akým sú pozemné sily SR.

Velitelia a náčelníci, vojačky a vojaci, zamestnankyne a zamestnanci PS OS SR,
obvykle zvyknem na záver hovoriť, nech sa nám naďalej darí, ale v tomto prípade


„Nech sa Vám darí!“


„Unanimi Cum Ratione“


generálmajor Ing. Ivan Pach, v.r.



Autor: genmjr. Ivan Pach , Foto: por. Miroslava Mindarova - Dátum: 31.10.2023
Čítanosť: 2738
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share