Preskocit navigáciu

Odborný kurz - Air Marshalling v Českej republike


Odborný kurz - Air Marshalling v Českej republike

 

V dňoch 30. októbra - 3. novembra 2023 absolvovali vybraní príslušníci Vojenskej polície odborný kurz - Air Marshalling v Českej republike, ktorý bol zameraný na zaisťovanie ochrany lietadiel vo vojenských službách a ich letov.

Odborný kurz pozostával z teoretickej a praktickej prípravy. Počas teoretickej prípravy sa frekventanti oboznámili s bezpečnostnými a možnými taktickými postupmi pri rôznych krízových situáciách, ktoré môžu nastať počas vykonávania predmetnej činnosti. Začiatok praktickej prípravy bol vykonaný v priestoroch CATC (Czech aviation training center), kde sa počas rôznych modelových situácií precvičila spolupráca a činnosť s leteckým personálom počas núdzového opustenia rôznych typov lietadiel a reakcia na krízové situácie. V ďalších dňoch praktickej prípravy sa precvičovalo vykonávanie služobných zákrokov a použitie donucovacích prostriedkov v špecifických priestoroch lietadla.

Súčasťou výcviku bolo vykonanie reálneho letu lietadlom CASA C-295M. Pred vykonaním letu sa frekventanti oboznámili s priestorom lietadla, jeho technikou a zosúladili si činnosti s posádkou lietadla na možné druhy incidentov. Počas letu bola činnosť zameraná na poskytnutie prvej pomoci, činnosť pri núdzovej zmene výšky letovej hladiny, činnosť pri vyhýbacích manévroch a po pristátí lietadla sa zabezpečovala jeho ochrana v nebezpečnom priestore. Poslednou časťou v rámci praktickej prípravy bola strelecká príprava, ukončená kvalifikačným streleckým testom určeným pre Air Marshallov.  

Spoločný výcvik Vojenskej polície SR a Vojenskej polície ČR bol realizovaný na základe plánu bilaterálnej spolupráce pre rok 2023.


Odborný kurz - Air Marshalling v Českej republikeOdborný kurz - Air Marshalling v Českej republikeOdborný kurz - Air Marshalling v Českej republikeOdborný kurz - Air Marshalling v Českej republike

Autor: Vojenská polícia , Foto: Vojenská polícia - Dátum: 08.11.2023
Čítanosť: 2482
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share