Preskocit navigáciu

After action review (AAR) – vyhodnotenie cvičenia Slovenský štít 2022


After action review (AAR) – vyhodnotenie cvičenia Slovenský štít 2022

Záverom uplynulého týždňa dospelo cvičenie Slovenský štít 2022 do svojej vyhodnocovacej fázy. Dňa 27. mája 2022 bolo vykonané vyhodnotenie splnenia cieľov a výcvikových úloh cvičenia formou After Action Review (AAR).

V rámci vyhodnotenia veliteľsko - štábneho cvičenia (Command Post Exercise) pod vedením plukovníka Ladislava Kisela, za účasti veliteľa PS OS SR generálmajora Ivana Pacha, boli predstavené zistenia, ktoré po následnej analýze môžu byť aplikované do operačných postupov veliteľstiev a štábov zväzkov a útvarov pozemných síl. Do vyhodnotenia cvičenia svojimi vstupmi prispeli velitelia cvičiacich jednotiek, ale aj reprezentanti jednotlivých zložiek riaditeľstva cvičenia, ktorí pomáhali vytvárať vhodné výcvikové prostredie pre dosiahnutie stanovených cieľov a úloh. Okrem potreby vykonávania spoločného výcviku všetkých dostupných spôsobilostí, cvičenie Slovenský štít 2022 poukázalo tiež na nevyhnutnosť pokračovania v obstarávaní a modernizácii prostriedkov riadenia a velenia s cieľom dosiahnuť interoperabilitu s partnermi v rámci NATO.


Zároveň prebehlo vyhodnotenie práporového taktického cvičenia pod vedením náčelníka rozhodcovskej služby majora Jána Štepitu a zástupcu riadiaceho prTC kapitána Martina Šrameka. Boli poskytnuté návrhy a odporúčania pre organizáciu podobných cvičení do budúcnosti a posúdené klady a nedostatky u cvičiacich jednotiek, ktoré predstavoval 12. mechanizovaný prápor pod velením podplukovníka Gabriela Janovicsa doplnený ženijnými a manévrovými jednotkami US ARMY a protilietadlovou čatou Vzdušných síl OS SR. V rámci tohto vyhodnotenia bol skonštatovaný veľký prínos dvojstranných cvičení pre zdokonalenie spôsobilostí zúčastnených jednotiek, ako slovenských, tak aj zahraničných partnerov.


After action review (AAR) – vyhodnotenie cvičenia Slovenský štít 2022After action review (AAR) – vyhodnotenie cvičenia Slovenský štít 2022After action review (AAR) – vyhodnotenie cvičenia Slovenský štít 2022After action review (AAR) – vyhodnotenie cvičenia Slovenský štít 2022

Autor: PAO SLSD 2022 , Foto: SLSD 2022 - Dátum: 02.06.2022
Čítanosť: 2953
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share