Preskocit navigáciu

Česká republika ako vedúca krajina medzinárodnej operácie NATO na Slovensku


Česká republika ako vedúca krajina medzinárodnej operácie NATO na Slovensku

Od apríla tohto roku sa na Slovensku pod českým velením postupne vytvára Mnohonárodná bojová skupina NATO, ktorá má v súčasnosti okolo 250 českých vojakov. Bojový prvok tvorí viac ako 150 výsadkárov z Chrudimi, zvyšná časť vojakov pôsobí priamo na veliteľstve tejto operácie a sú z rôznych útvarov AČR. Cieľom misie je deklarácia pripravenosti, odhodlanosti a jednoty členských krajín NATO brániť územnú celistvosť a integritu aliancie. Časť vojakov AČR sa taktiež zúčastňuje na cvičení Slovenský štít 2022 – pozemný prvok BG je podriadený 2.mechanizovanej brigáde PS OS SR.

 
Mnohonárodné bojové zoskupenie NATO bude mať na Slovensku asi tritisíc vojakov z ČR (vedúca krajina), Slovenska, Nemecka, USA, Holandska a Slovinska. Ide o prvý prípad, kedy aliančné zoskupenie buduje a velí mu štát takej veľkosti ako je Česká republika. V Pobaltí sú tieto zoskupenia pod taktovkou Veľkej Británie, Kanady, Nemecka, a v Poľsku je to USA. Predsunutá prítomnosť NATO (eFP) na Slovensku má navýšiť obranné schopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky a v prípade napadnutia účinne brániť východné krídlo Aliancie.

 
V uplynulých dňoch si výsadkári AČR v rámci spoločného výcviku so slovenskými výsadkármi zo 65. prieskumného práporu Prešov vyskúšali výsadok na padákoch z vrtuľníka UH – 60 Blackhawk. „Bola to pre nás nová skúsenosť, pretože z Blackhawku sa skáče zo sedu oproti vrtuľníkom Mi-171,“ uviedol veliteľ 43.výsadkového pluku podplukovník Ivo Zelinka.


Celé bojové zoskupenie vrátane veliaceho prvku je dislokované vo výcvikovom centre Lešť. Vojaci tu môžu trénovať boj v zastavaných oblastiach, záchranné operácie, streľbu vo vnútri budov, a aj ostreľovači si prídu na svoje. Unikátny je priestor, ktorý má predstavovať bojisko po pol roku trvajúcej vojny. V ňom sú budovy zničené, ženijne upravené, a prešpikované napríklad guľometnými hniezdami. Nájdeme tu aj do detailu vybudovanú stredoázijskú dedinku plnú tunelov, ktorá má simulovať prostredie Blízkeho východu alebo špeciálne balisticky upravené budovy tzv. kill house, v ktorých je možné cvičiť vo vnútri aj mimo s ostrou muníciou. „Práve koncentrácia všetkých týchto cvičísk na jednom mieste je úplne jedinečná. Ten, kto toto miesto projektoval, sa nad ním skutočne do hĺbky zamýšľal. Poznám jediné výcvikové stredisko, ktoré má podobné parametre, a to je v bavorskom Hohenfelse," chváli podplukovník Zelinka.


„Na konci augusta je naplánované tzv. certifikačné cvičenie, na ktoré budú pozvaní pozorovatelia a hodnotitelia z rôznych národov, ktorých úlohou bude vyhodnotiť, akú úroveň zladenosti táto medzinárodná brigáda dosiahla. Výsledkom tohto cvičenia by mala byť deklarácia plných operačných schopností tohto mnohonárodného bojového zoskupenia, a to k 1. septembru,“ uzatvára plukovník Unzeitig, prvý veliteľ Mnohonárodného bojového zoskupenia na Slovensku.


Česká republika ako vedúca krajina medzinárodnej operácie NATO na SlovenskuČeská republika ako vedúca krajina medzinárodnej operácie NATO na SlovenskuČeská republika ako vedúca krajina medzinárodnej operácie NATO na SlovenskuČeská republika ako vedúca krajina medzinárodnej operácie NATO na SlovenskuČeská republika ako vedúca krajina medzinárodnej operácie NATO na Slovensku

Autor: kpt. Jindřiška Budiková, PAO SLSD2022 , Foto: prap. Jan Kalous - Dátum: 24.05.2022
Čítanosť: 2932
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share