Preskocit navigáciu

Bilaterálne rokovanie s veliteľom pozemných síl Armády Českej republiky


Bilaterálne rokovanie s veliteľom pozemných síl Armády Českej republiky

V dňoch 5. až 7. apríla uskutočnil veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach s delegáciou zahraničnú služobnú cestu do Olomouca, kde sa stretol a rokoval s generálmajorom Ladislavom Jungom, veliteľom pozemných síl Armády Českej republiky. Jedným z hlavných bodov rokovania bolo novo-vznikajúce účelové zoskupenie enhanced Vigilance Activities (eVA), ktorého vedúcou krajinou bude práve Česká republika. Toto mnohonárodné bojové zoskupenie NATO je reakciou na konflikt na Ukrajine a spoločne so Slovenskými a Českými vojakmi sa do eVA  zapoja aj vojaci z Holandska, Nemecka, Poľska, Slovinska a USA.

Delegáciu pozemných síl popri veliteľovi tvorili velitelia 1. a 2. mechanizovanej brigády – brigádni generáli Alexander Kollárik a Slavomír Verčimák a veliteľ 91. ženijného pluku – plukovník Jozef Kasl. Česká strana delegácii priblížila aktuálnu štruktúru českého kontingentu a ako bude medzinárodné zoskupenie vyzerať, po dosiahnutí plnej operačnej spôsobilosti. V tejto súvislosti bola slovenskou stranou prezentovaná možnosť spoločného výcviku v priebehu nasadenia aliančných jednotiek na Slovensku.

Slovenské a české pozemné sily na spoločnej príprave a výcviku spolupracujú dlhodobo. Obsahom rokovania teda prirodzene bola aj verifikácia desiatky spoločných cvičení v tomto a budúcom roku. V diskusii došlo aj na kurz veliteľov práporov v Izraeli, ktorým prešli vybraní vojaci štátov V4 na prelome roku 2021 a 2022.

Druhý deň nasledovala návšteva posádky Prostějov s prezentáciou vojakov 53. pluku prieskumu a elektronického boja. Predviedli techniku, výstroj a výzbroj pluku, od výbavy hĺbkového prieskumu, bezpilotné prieskumné prostriedky, mobilné rušiče až po testovaný prototyp bezposádkového prieskumného robota.


Bilaterálne rokovanie s veliteľom pozemných síl Armády Českej republikyBilaterálne rokovanie s veliteľom pozemných síl Armády Českej republikyBilaterálne rokovanie s veliteľom pozemných síl Armády Českej republikyBilaterálne rokovanie s veliteľom pozemných síl Armády Českej republiky

Autor: Sek vel.PS , Foto: Sek vel.PS, mjr. Ladislav Kabát (AČR) - Dátum: 11.04.2022
Čítanosť: 3938
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share