Preskocit navigáciu

Slovenská SOF-ka participovala na výbere do Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu


Slovenská SOF-ka participovala na výbere do Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu

 V mesiaci december 2019 sa členovia slovenského poradenského tímu pre špeciálne operácie v Afganistane podieľali – čo by jednej z operačných úloh - na príprave i na samotnom výbere príslušníkov  Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu. Tá je známa pod skratkou „KKA“ (Ktah - dotyk / Khas - istý úspech).

 KKA je afganská protiteroristická zložka pôsobiaca na národnej úrovni. Americké sily pre boj proti terorizmu ju vytvorili s cieľom skoncipovania plnohodnotných afganských partnerov na vedenie a podporu presných protiteroristických operácií a úderov.

 Jednotka KKA  pôsobí v mnohých kombinovaných operáciách so silami ANASOC (Afghan National Army Special Operations Command). Jej členovia, o. i., plánovali a zrealizovali aj operáciu nazvanú „Operation ZAMMARI 241“ z 2. a 3. marca roku 2015. Jej motívom bolo  oslobodenie  zajatých rukojemníkov teroristickou sieťou Haqqari v provincii Zabul. Touto operáciou sa priamo zapísali do rodiny protiteroristických jednotiek.

 Štandardy výberu vhodného personálu sú veľmi vysoké, zamerané aj na fyzickú zdatnosť, no zásadnými sú dosiahnuté výsledky adeptov počas služby v ANDSF (Afghan National Defense and Security Forces).


Slovenská SOF-ka participovala na výbere do Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu i.Slovenská SOF-ka participovala na výbere do Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu i.Slovenská SOF-ka participovala na výbere do Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu i.Slovenská SOF-ka participovala na výbere do Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu i.Slovenská SOF-ka participovala na výbere do Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu ii.Slovenská SOF-ka participovala na výbere do Národnej protiteroristickej jednotky Afganistanu ii.

Autor: nadrotmajster Pavol Ondrášek, VeSŠO – Stredisko CIMIC/PSYOPS , Foto: nadrotmajster Pavol Ondrášek, VeSŠO – Stredisko CIMIC/PSYOPS - Dátum: 14.01.2020
Čítanosť: 32553
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share