Preskocit navigáciu

11. november „Deň vojnových veteránov“


11. november „Deň vojnových veteránov“

V pondelok 11. novembra sme si na vojnových cintorínoch v Bratislave, v Trenčíne, v Rajeckých Tepliciach – Poluvsie a v Liptovskom Mikuláši uctili všetkých vojnových veteránov. Pietna spomienka v bratislavskej Petržalke na cintoríne Kopčany sa konala za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej, vedúceho kancelárie prezidenta SR Štefana Rozkopála, náčelníka Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálmajora Vladimíra Šimka, predstaviteľov NR SR a MO SR, predstaviteľov diplomatických misií akreditovaných v SR a občianskych združení vojnových veteránov.

Súčasťou spomienkového podujatia bol 6. ročník behu na počesť vojnových veteránov, ktorý sa začal symbolicky o 11. hodine a 11 minúte. Spolu súťažilo 227 bežcov z radov profesionálnych vojakov, študentov Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika a reprezentantov z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica na čele s Matejom Tóthom a Anastáziou Kuzminovou na trati dlhej 5,2 km. Behu sa zúčastnili aj profesionálni vojaci z Čestnej stráže prezidenta SR, ktorí svojimi výkonmi vzorne reprezentovali náš útvar. Súťažiacich odštartoval výstrelom zo štartovacej pištole štátny tajomník MO SR Ján Saloň.

Každý účastník pietnej spomienky a behu dostal „červený mak“, ktorý je symbolom vojnových veteránov.

Za Čestnú stráž prezidenta SR reprezentovali v behu: kpt. Vladimír Šatka, rtm. Peter Duch, rtn. Marek Pôbiš, rtn. Ľudovít Vereš, des. Roman Sajko, des. Andrej Štibrich, slob. Silvester Molčák, slob. Jakub Zribko, slob. Dávid Pinček, voj. Erik Kuľhavý, voj. Róbert Lőrincz .

Najlepšie z našich bežcov sa umiestni rtn. Marek Pôbiš – 6. miesto.

Na zabezpečení pietnych spomienok a behu sa podieľalo 24 príslušníkov ČS PSR.


11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“11. november „Deň vojnových veteránov“

Autor: kpt. Ing. Andrea Šantorová , Foto: kpt. Ing. Andrea Šantorová - Dátum: 11.11.2019
Čítanosť: 3079
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share