Preskocit navigáciu

Pamätný odznak veliteľa síl v Kandaháre


Dňa 27. septembra 2009 udelil Veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor Miroslav Kováč Pamätný odznak veliteľa síl pre zástupcu veliteľa Leteckej základne Kandahár (DCOM SUPPORT) Group Captain Barrie THOMSON (RAF) pri príležitosti ukončenia jeho vyslania na plnenie úloh v operácii ISAF v Afganistane. Medaila bola udelená za výnimočný prínos k prehĺbeniu spolupráce a porozumenia medzi národným kontingentom SR v operácii ISAF Afganistan a Leteckou základňou Kandahár.

Pamätnú medailu odovzdal veliteľ Slovenského kontingentu v Afganistane (SLOVCON ISAF Afganistan) podplukovník Jozef Ševčík na pravidelnom týždennom brífingu veliteľa Leteckej základne Kandahár.

Letecká základňa Kandahár (Kandahár Air Field – KAF) je v súčasnosti najväčšou leteckou základňou NATO v Afganistane. Je domovom pre lietadlá a vrtuľníky pôsobiace v operáciách ISAF a Enduring Freedom. Na základni je umiestnených viac ako 20 000 koaličných vojakov zo 16 národných kontingentov. KAF je domovom aj pre slovenský kontingent v operácii ISAF, kde sa nachádza takmer polovica slovenského kontingentu  pôsobiaceho na území Afganistanu. Multifunkčná ženijná rota SLOVCON pracuje pod operačným riadením zástupcu veliteľa Leteckej základne Kandahár v zostave J-4 Engineers s úlohami na odmínovanie priestorov základne a vykonávanie opevňovacích a stavebných prác v prospech KAF.

Operácia ISAF v Afganistane je historicky prvou misiou, v ktorej Sily výcviku a podpory OS SR prevzali zodpovednosť za výber, prípravu a nasadzovanie  príslušníkov národného podporného prvku (NSE) dislokovaných v KAF a príslušníkov Operačného výcvikového a styčného tímu v Tarin Kowte, v provincii Uruzgan. Veliteľ NSE je zároveň aj veliteľom slovenského kontingentu v operácii ISAF a starším národným predstaviteľom SR v operácii ISAF.


Autor: mjr. gšt. Ferdinand Muríň , Foto: mjr. Jozef Michalov - Dátum:
Čítanosť: 14499
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share