V areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odhalili pamätník vojakom, ktorí zomreli pri plnení úloh v Afganistane


V areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odhalili pamätník vojakom, ktorí zomreli pri plnení úloh v Afganistane

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes spolu s predsedom Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť a podpredsedom Slovenskej národnej strany Antonom Hrnkom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Milanom Maximom slávnostne odhalili pamätník venovaný pamiatke príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí zomreli pri plnení svojich úloh. Kapitán Edmund Makovník a rotmajster Patrik Fraštia prišli o život spolu s kapitánom amerického letectva Davidom Lyonom 27. decembra 2013 pri samovražednom útoku na vojenský konvoj v Afganistane.

„Od tragédie, kedy sme počas vianočného obdobia prišli o dvoch kolegov – profesionálnych vojakov, uplynuli už takmer 4 roky, no neznamená to, že by sme na nich zabudli. Práve naopak a toto pietne miesto je toho dôkazom,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň ocenil, že v tomto prípade vzišla iniciatíva vybudovať takéto pietne miesto práve od ich kolegov z elitného pluku. „Potvrdzuje to, že neboli iba kolegovia, ale aj priatelia a členovia „vojenskej“ rodiny. Toto gesto si veľmi vážim,“ zdôraznil.

Predseda branno-bezpečnostného výboru A. Hrnko ocenil, že v priestoroch 5. pluku špeciálneho určenia vzniklo toto pietne miesto. „Rovnako tak oceňujem, že ministerstvo obrany pripravuje aj centrálny pamätník,“ povedal s tým, že je dôležité, aby sa nikdy nezabudlo na tých, ktorí prišli o život v prospech štátu, mieru a demokracie a v boji proti tým, ktorí tieto hodnoty ohrozujú.

Podľa náčelníka GŠ OS SR generála Maxima vojaci na svojich kolegov – kamarátov, ktorí prišli o život v náročných operáciách nikdy nezabúdajú. „A čo si my vojaci prajeme?...aby 5. pluk nemusel tento pamätník nikdy rozširovať a aby sme už nikdy nemuseli ani žiadne iné pamätníky stavať,“ povedal.

Na udalosti z decembra 2013 si dnes počas slávnostného odhalenia pamätníka zaspomínal aj kolega kapitána Makovníka a rotmajstra Fraštiu. „Neprišli sme len o špičkových bojovníkov, ale prišli sme o dvoch z nás – kamarátov, s ktorými sme prežili strašne veľa a spájalo nás s nimi množstvo spoločných zážitkov. Edo, Paťo, ďakujem za všetko, čo som sa od vás naučil, bolo mi cťou s vami slúžiť. Nech je tento pamätník pripomienkou toho všetkého, čo ste pre nás urobili a zároveň spomienkou na vás,“ povedal príslušník 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.


V areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odhalili pamätník vojakom, ktorí zomreli pri plnení úloh v AfganistaneV areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odhalili pamätník vojakom, ktorí zomreli pri plnení úloh v AfganistaneV areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odhalili pamätník vojakom, ktorí zomreli pri plnení úloh v AfganistaneV areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odhalili pamätník vojakom, ktorí zomreli pri plnení úloh v AfganistaneV areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odhalili pamätník vojakom, ktorí zomreli pri plnení úloh v Afganistane 2V areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline odhalili pamätník vojakom, ktorí zomreli pri plnení úloh v Afganistane 2

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 17.10.2017
Čítanosť: 7826
Verzia pre tlač

Skočiť na menu