Preskocit navigáciu

Pripomenuli sme si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie


Pripomenuli sme si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Dejiny slovenského národa sú späté s historicky významnou udalosťou, akou bezpochyby bola Karpatsko-duklianska operácia, ktorá je považovaná za jednu z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny.
 
Vo štvrtok 6. októbra si nielen široká verejnosť, ale aj politická elita a vojenská generalita pripomenula 72. výročie Karpatsko-duklianskej operácie. K Pamätníku česko-slovenských vojakov na Dukle prišiel osobne vzdať hold a úctu predseda vlády SR Robert Fico a minister obrany SR Peter Gajdoš.
 
Na tomto mieste sa náš počtom malý, no duchom veľký národ, postavil proti nacistickej okupácii za výdatnej podpory vojsk z východu. Všetci bojovníci si zaslúžia, aby sme nezabudli na to, čo pre nás urobili. A tieto udalosti sme povinní pripomínať aj mladým ľuďom, ktorí si častokrát neuvedomujú, ako ťažko sa rodila sloboda a koľko ľudských životov a krvi to stálo. Som presvedčený, že je našou povinnosťou zachovať odkaz tohto miesta,“ zdôraznil v príhovore šéf rezortu obrany.
 
Pri príležitosti Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie, ako si túto významnú udalosť po prvýkrát v tomto roku pripomíname,  ocenil šéf rezortu obrany dvoch vojnových veteránov, Františka Orlovského a Juraja Kollárika. Okrem vojnových veteránov bol za záchranu ľudského života ocenený príslušník Ozbrojených síl SR Dušan Križan a za zodpovedný prístup k povinnostiam a kvalitné plnenie úloh mimoriadne povýšený do hodnosti nadrotmajster vojenský policajt Peter Očenáš.
 
K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na obete Karpatsko-duklianskej operácie na Dukle a vo Svidníku prispeli položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.
 
 

Pripomenuli sme si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie Pripomenuli sme si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie Pripomenuli sme si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie Pripomenuli sme si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie Pripomenuli sme si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie Pripomenuli sme si Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: Ivan Kelement - MO SR - Dátum: 07.10.2016
Čítanosť: 3146
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share