Preskocit navigáciu

Centrálne oslavy 72. výročia SNP v Banskej Bystrici


Centrálne oslavy 72. výročia SNP v Banskej Bystrici
Pred 72 rokmi povstal domáci slovenský odboj proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie Slovenského štátu. Udalosť, ktorá je v našej histórii zapísaná ako jedno z najvýznamnejších hnutí národného odporu voči nacizmu a fašizmu si v ostatných dňoch pripomenuli vo viacerých mestách a obciach Slovenska.
 
V pondelok 29. augusta vyvrcholilo jedno z najväčších protifašistických povstaní v Európe z obdobia II. svetovej vojny celonárodnými oslavami v centre Banskej Bystrice. Na oslavách sa zúčastnili traja najvyšší ústavní predstavitelia Slovenskej republiky, ministri vlády SR, poslanci Národnej rady SR, najvyšší vojenskí predstavitelia Ozbrojených síl Slovenskej republiky, vedúci diplomatických misií v SR, priami účastníci protifašistického odboja, ako aj široká verejnosť.
 
Oficiálna časť osláv začala hodinu predpoludním preletom stíhačiek nad Pamätníkom SNP a pokračovala pietnym aktom kladenia vencov v pietnej sieni pamätníka. Po pietnom akte nasledovalo pietne zhromaždenie, na ktorom vystúpil s príhovorom prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a podpredseda vlády Robert Fico.
 
Odvahu a statočnosť hrdinov, ktorí sa dokázali postaviť zlu zdôraznil vo svojom príhovore prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl Slovenskej republiky Andrej Kiska.
 
„V tento deň je našou cťou a povinnosťou osláviť hrdinstvo. Vzdať poctu padlým a úctu odvahe. Poďakovať sa za česť, ktorú v roku 1944 vrátili Slovensku účastníci-bojovníci Slovenského národného povstania," uviedla v príhovore hlava štátu.
 
Pri príležitosti 72. výročia Slovenského národného povstania povýšil prezident dvoch účastníkov SNP do generálskej hodnosti – nadporučíka Michala Petra (in memoriam) a plukovníka vo výslužbe Ľudvika Šestáka.
 
Po oficiálnej časti boli pre návštevníkov pripravené bohaté sprievodné akcie. Široká verejnosť si mohla pozrieť zrenovovaný tank LT-38, veliteľský bunker, dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie. Ozbrojené sily SR si pre návštevníkov pripravili statické a dynamické ukážky vojenskej techniky, nechýbal ani zoskok vojenských výsadkárov.
 
Dôstojnú spomienku počas celonárodných osláv Slovenského národného povstania  zabezpečili položením venca v mene prezidenta SR príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.

Centrálne oslavy 72. výročia SNP v Banskej BystriciCentrálne oslavy 72. výročia SNP v Banskej BystriciCentrálne oslavy 72. výročia SNP v Banskej BystriciCentrálne oslavy 72. výročia SNP v Banskej BystriciCentrálne oslavy 72. výročia SNP v Banskej BystriciCentrálne oslavy 72. výročia SNP v Banskej Bystrici

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 30.08.2016
Čítanosť: 2614
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share