Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane


Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim sa 18. februára vrátil z Afganistanu, kde rokoval s veliteľom operácie Resolute Support (RS) generálom Johnom F. Campbellom , stretol sa s ďalšími koaličnými veliteľmi a na veliteľstve operácie v Kábule a ďalších dvoch základniach navštívil slovenských vojakov.
„Generál Campbell vyslovil očakávanie, že aj slovenskí vojaci budú pôsobiť v Resolute Support, kým spoločne nesplníme stanovené úlohy a požiadal slovenskú stranu o podporu,“ uviedol po rokovaní na hlavnom veliteľstve RS v Kábule generál Maxim. Dodal, že veliteľ operácie si cení profesionalitu slovenských vojakov a vyjadroval sa o nich len v tom najlepšom svetle. Situácia v Afganistane si pritom podľa neho vyžaduje vyššiu podporu predovšetkým v poradenskej a mentorskej činnosti, v čom spočíva aj ťažisko úloh slovenského kontingentu. Ten má v súčasnej tretej rotácii v RS 36 príslušníkov. Z nich 4 pôsobia na hlavnom veliteľstve RS v Kábule, 7 tvorí národný podporný prvok, 3 slúžia ako vojenskí zdravotníci v nemocniciach ROLE 1&2 a 22 príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny sa spolu s americkými vojakmi podieľa na poradenstve v prospech rozvoja spôsobilostí špeciálnych síl Afganskej národnej armády.
V Kábule na jednej z najväčších vojenských základní operácie RS, kde sídli aj veliteľstvo slovenského kontingentu (HKIA – Hamid Karzai International Airport), rokoval generál Milan Maxim s jej veliteľom - tureckým generálmajorom Mehmedom Cahitom Bakirom. Genmjr. Bakir sa poďakoval sa službu slovenských vojakov a zdôraznil absolútnu dôveru v ich schopnosti a profesionalitu. Na tejto základni Slováci spolupracujú aj s českými vojakmi a gen. Maxim sa stretol s veliteľom približne 270-členného českého účelového zoskupenia, plukovníkom gšt. Miloslavom Lafekom. Spolupráca prebieha napríklad v logistickej oblasti a dvaja slovenskí zdravotníci spolupracujú s českým chirurgickým tímom v rámci vojenskej poľnej nemocnice ROLE 1&2. „Veľmi sa tešíme, že v budúcich mesiacoch pribudnú ďalší dvaja slovenskí doktori a jedna zdravotná sestra, ktorí budú súčasťou poľného chirurgického tímu,“ uviedol plk. Lafek.
Generál Maxim ďalej na rokovaniach so svojimi partnermi potvrdil, že v prvom polroku bude slovenský kontingent rozšírený o dvoch špecialistov, ktorí budú súčasťou poradenského tímu zabezpečujúceho zvyšovanie spôsobilostí afganských vojakov v oblasti údržby a prevádzky leteckej techniky.
Na odlúčenej základni, kde pôsobia príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia, rokoval generál Milan Maxim s veliteľom divízie špeciálnych síl Afganskej národnej armády brigádnym generálom Bismullahom Wazirim, so zástupcom veliteľa aliančných síl pre špeciálne operácie v Afganistane brigádnym generálom Tonym D. Bauernfeindom, aj s veliteľom americko-slovenskej poradenskej skupiny pre špeciálne operácie v Afganistane americkým plukovníkom Josephom Duncanom ktorej súčasťou sú aj slovenskí vojaci (celý názov je ANASOC SOAG – Afghan Naational Army Special Operations Command Special Operations Advisory Group – Poradenská skupina síl pre špeciálne operácie Veliteľstva síl pre špeciálne operácie Afganskej národnej armády),
„Všetci koaliční generáli aj dôstojníci prejavili veľké uznanie k mentorskej práci vojakov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorá spočíva v tréningu spôsobilostí, od taktiky vedenia špeciálnych operácií až po narábanie so zbraňami, údržbu techniky či zdravotnícke zabezpečenie bojujúcich jednotiek. Mimoriadne dôležité je aj poradenstvo pre afganské mobilné výcvikové tímy, ktoré nadobudnuté vedomosti odovzdávajú priamo jednotkám dislokovaným v rámci celého Afganistanu, a to niekedy aj spolu s našimi vojakmi,“ povedal gen. Maxim. Následne sa vo výcvikovom stredisku afganských síl pre špeciálne operácie zúčastnil na graduácii štyroch desiatok vojenských zdravotníkov, ktorých v rámci trojmesačného kurzu viedli aj dvaja slovenské mentori a najlepšiemu spomedzi štyroch desiatok afganských vojakov osobne zablahoželal.
Na každej zo základní, kde slúžia príslušníci OS SR, bola aj beseda generála Maxima so slovenskými vojakmi, pričom témami boli napríklad ďalšia účasť Slovákov v RS, vplyv nových zákonov na vojenskú službu či ďalšie možnosti zlepšenia výstroja vojakov v operácii. Tí, ktorí v Afganistane slúžia už tretí či štvrtý raz, ocenili pokrok v uvedenej oblasti a generál Maxim privítal ich návrhy a tipy na ďalšie skvalitnenie služby. Poďakoval sa im za ich prácu a s radosťou prijal informáciu od veliteľa slovenského kontingentu podplukovníka Jána Chorváta, že až na jedno bežné nachladenie sú všetci slovenskí vojaci zdraví (v noci je v súčasnosti v Kábule do mínus desať, cez deň aj plus pätnásť stupňov).
„Presvedčil som sa, že situácia v Afganistane nie je jednoduchá a rovnako nie je jednoduchá aj služba slovenských vojakov. Okrem všetkých pochvalných uznaní koaličných veliteľov ma teší, že slovenskí vojaci nemali žiadne výhrady voči vlastnej pripravenosti, odchádzajú teda do RS výborne pripravení a aj vďaka tomu tu odvádzajú vynikajúcu prácu, za čo si zaslúžia uznanie,“ zhodnotil generál Milan Maxim.


Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v AfganistaneNáčelník generálneho štábu navštívil vojakov v AfganistaneNáčelník generálneho štábu navštívil vojakov v AfganistaneNáčelník generálneho štábu navštívil vojakov v AfganistaneNáčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane2Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane2Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane2Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane2Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane3Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane3Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane3Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane3Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane4Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane4Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane4Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane5Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane5Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane5Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane5Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane6Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane6Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane6Náčelník generálneho štábu navštívil vojakov v Afganistane6

Autor: Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 20.02.2016
Čítanosť: 9241
Verzia pre tlač

Skočiť na menu