Základný kurz krízovej intervencie vyjednávaním


Základný kurz krízovej intervencie vyjednávaním

 Súčasnosť je charakteristická vysokým tempom rozvoja technológií, ktoré pomáhajú ľuďom vytvárať komfort a mať viac času na seba samého. Avšak realita častokrát býva odlišná. Človek sa stáva otrokom počítačov, automobil sa stáva je prechodným bydliskom a komunikácia sa presunula z „face to face“ na Facebook, Twitter alebo Viber. Niektorí ľudia sa postupne uzatvárajú do seba a u niektorých to neskôr môže prerásť do „ťažších“ stavov. Tieto môžu spôsobiť skratové jednanie, ktoré môže mať fatálne dôsledky voči samotnej osobe, alebo (blízkemu) okoliu.


V dňoch 5. – 9. októbra 2015 sa v priestoroch vojenskej polície odboru výcviku a kynológie Vlkanová Hronsek uskutočnil základný kurz krízovej intervencie vyjednávaní. Nosnou myšlienkou kurzu bolo pripraviť tzv. kontaktných vyjednávačov. Úlohou vyjednávača je chrániť životy rukojemníkov, zásahových bezpečnostných zložiek a životy páchateľov trestných činov.

Odborne zastrešenie tejto problematiky bolo v gescii mjr. PhDr. Juraja FURDU zo Zboru väzenskej a justičnej stráže. Kurzu sa zúčastnili nielen vojenskí policajti, ale aj psychológovia z OS SR a Ministerstva obrany SR. Kurz bol štruktúrovaný nielen do teoretických blokov, ale súčasťou výcviku boli aj ukážky s vysvetlením a taktiež riešenie modelových situácií.

 Všetky teoretické a praktické vedomosti boli potvrdené reálnymi poznatkami a udalosťami, ktoré riešili v minulosti vyjednávači. Kurz sa stretol s pozitívnym ohlasom u absolventov kurzu a všetky strany vyjadrili záujem pokračovať v rozvíjaní tejto spôsobilosti aj do budúcnosti.


Základný kurz krízovej intervencie vyjednávanímZákladný kurz krízovej intervencie vyjednávaním

Autor: VP - Dátum: 13.10.2015
Čítanosť: 7655
Verzia pre tlač

Skočiť na menu