Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

FS Haviar si domov doniesol medzinárodné ocenenie


FS Haviar si domov doniesol medzinárodné ocenenie
  Reprezentoval kraj, ale aj celé Slovensko

 Na prelome mesiacov júl a august sa Folklórny súbor Haviar z Rožňavy, ktorý pôsobí pri Gemersko-malohontskom prápore rchbo v Rožňave a v ktorom tancujú aj profesionálny vojaci, zúčastnil medzinárodného súťažného podujatia – 52. Týždeň Beskydskej kultúry v Poľsku.

Festivalu sa zúčastnili folklórne súbory z 20 krajín z celého sveta, ako napríklad Nový Zéland, Taiwan, India, Izrael, Egypt, Mexiko, Brazília, Kanada, Česká republika, Poľsko, Srbsko, Turecko, Macedónsko a FS Haviar ako jediný súbor zo Slovenska. Reprezentoval tak nielen prápor rchbo, mesto Rožňava, Gemer, Košický kraj, ale aj celé Slovensko.

Počas súťažného večera sa súbor predstavil 40 minútovým blokom tancov, spevov a hudby z Gemera. Tance a spevácke čísla boli z obcí Rejdová a Rožňavské Bystré a pár piesní aj z obce Vlachovo. Celé vystúpenie hodnotila 10 členná zahraničná porota. Tá spomedzi všetkých krajín vybrala 6, ktorým udelila ocenenia a jednu pre celkového víťaza festivalu.

Ocenenia sa rozdávali na galavečeri v meste Wisla, na juhu Poľska. Na pódiu boli zástupcovia všetkých súborov, ktoré sa festivalu zúčastnili. Keď moderátori večera oznámili, že jednu z cien, za zachovávanie špecifického regiónu Gemer, získava FS Haviar, celý súbor pod pódiom skandoval a tešil sa z ocenenia. Táto cena znamená veľa pre samotný súbor, ale každý verí, že aj pre všetkých obyvateľov Horného Gemera. Ako vidno, tancami a piesňami aj tohto menej poznaného regiónu sa dá presadiť na medzinárodnom podujatí.

Celý festival sa niesol v priateľskej atmosfére, nebolo cítiť žiadnu rivalitu.


FS Haviar si domov doniesol medzinárodné ocenenieFS Haviar si domov doniesol medzinárodné ocenenieFS Haviar si domov doniesol medzinárodné ocenenieFS Haviar si domov doniesol medzinárodné ocenenie

Autor: prrchbo - Dátum: 28.09.2015
Čítanosť: 5365
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share