Generálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ


Generálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ

Náčelník Generálneho štábu OS SR, generálporučík Milan MAXIM, viedol delegáciu Slovenskej republiky na rokovaní Vojenského výboru Európskej únie (EUMC) v Bruseli 19. mája 2015.

Rokovania sa, v rámci problematiky zlepšovania spolupráce, zúčastnili aj náčelníci generálnych štábov krajín participujúcich v misiách a operáciách EÚ (Čierna hora, Gruzínsko, Kanada, Moldavsko, Srbsko a Švajčiarsko). Bola tak vytvorená jedinečná príležitosť zdieľať názory, skúsenosti a odporúčania zo spoločného vojenského pôsobenia v krízových regiónoch. Významnými hosťami boli aj zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé LADSOUS a ukrajinský náčelník Generálneho štábu generálplukovník Viktor MUZHENKO.

Pozitívny ohlas účastníkov bol na prezentácie o príprave júnovej Európskej rady o obrane a bezpečnosti, ktorá sa uskutoční v Bruseli 25. a 26. júna 2015. Jej príprava je v plnom prúde a očakáva sa, že prijaté závery v značnom rozsahu ovplyvnia ďalšie smerovanie Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (SBOP) EÚ a tým nepriamo aj rozvoj ozbrojených síl členských štátov. Dôležitou agendou zasadania boli aj poznatky získané z ukončenej operácie EÚ v Stredoafrickej republike, informácie o výcvikových misiách v Mali a Somálsku a taktiež skúsenosti z námornej operácie ATALANTA. Iba deň pred rokovaním EUMC bol totiž schválený koncept krízového manažmentu pre možnú operáciu SBOP na rozloženie sietí prevádzačov v južnej a strednej časti Stredozemného mora (EUNAVFOR Med). Na rokovaní sa v uvedenej súvislosti zúčastnil aj taliansky veliteľ operácie kontraadmirál Enrico CREDENDINO.

Generál Wolfgan WOSOLSOBE, generálny riaditeľ Vojenského štábu EÚ (DGEUMS), poskytol informácie o rozhodujúcich oblastiach angažovania vojenských štruktúr od ostaného rokovania EUMC v novembri 2014. Popri pozitívnom hodnotení dosiahnutého stavu prezentovali prítomní aj odporúčania do nasledujúceho obdobia. Medzi iným bolo zdôraznené napredovanie v oblasti síl rýchlej reakcie, financovania a generovania síl pre misie a operácie SBOP a spolupráce s NATO.

V závere rokovania sa uskutočnila voľba budúceho DGEUMS, ktorým by sa od júna 2016 mal stať fínsky kandidát, generálmajor Esa PULKKINEN. Ďalšie rokovanie EUMC vo formáte náčelníkov generálnych štábov sa uskutoční 28. a 29. októbra 2015 v Bruseli.


III

Autor: ÚVP Brusel , Foto: ÚVP Brusel - Dátum: 20.05.2015
Čítanosť: 5828
Verzia pre tlač

Skočiť na menu