Preskocit navigáciu

Najlepší strelec je Slovák


Najlepší strelec je Slovák

Každý vojenský policajt musí dokonale ovládať svoju osobnú zbraň, aby v prípade potreby zneškodnil páchateľa a neohrozil pri tom civilné osoby. Je to jeden z donucovacích prostriedkov, ktoré pri svojej činnosti používa. Aj preto riadiaci cvičenia mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT) Sharp Lynx 2014 plukovník gšt. Pavel Fejfar a jeho kolegovia kládli taký dôraz na streleckú súťaž.

Vojenskí policajti z Poľska, Chorvátska, Českej republiky a Slovenska dokázali, že svoju zbraň dokonale ovládajú. Streľby pre nich pripravil so svojimi príslušníkmi náčelník oddelenia prípravy – Odbornej školy Vojenskej polície vo Vyškove podplukovník Libor Daněk.

Streľby spoločne s vojenskými policajtmi absolvovali aj príslušníci aktívnych záloh Vojenskej polície Českej republiky. Aktívni vojenskí policajti strieľali z pištole Glock 17, záložníci z ČZ 75 BD. V priebehu streleckej súťaže museli vojenskí policajti riešiť dve strelecké situácie. Najskôr strieľali obojručne na vzdialenosť 25 metrov, neskôr plnili úlohu spočiatku svojou silnejšou a potom slabšou rukou. Lebo pri zásahu môžu byť zranení a ich silnejšia ruka môže zostať nepohyblivá. Vtedy musia pohotovo reagovať na spomínanú situáciu.

Po splnení všetkých streleckých položiek na strelnici v Dobroticiach, neďaleko Holešova sa nakoniec ukázalo, že najlepšiu „mušku“ mal slovenský vojenský policajt. Príslušník Odboru výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek (OVaK) kapitán Jaroslav Slančík. Na tohtoročnom cvičení Sharp Lynx plní úlohy v pozícii zástupcu veliteľa mnohonárodného práporu NATO.

V ďalšom priebehu cvičenia jeho účastníci plnili úlohy pomocou simulátorov. Aj počas zamestnania MINIEX v podmienkach synteticko-dynamického bojiska Centra simulačných a trenažérových technológií. Museli zareagovať na dopravnú nehodu počas presunu v konvoji. Vyčlenení rozhodcovia hodnotili informačný tok. Najmä smerom do a z taktického operačného centra. To je počas cvičenia umiestnené v priestoroch predsunutej operačnej základne (FOB) Eagle.


Najlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je SlovákNajlepší strelec je Slovák

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 25.09.2014
Čítanosť: 9999
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share