Kandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SR


Kandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SR

Príslušníci slovenského poradenského tímu MSF SFAT, ktorí už viac ako 2 mesiace úspešne vykonávajú poradenské a podporné aktivity v prospech afganského 4. práporu rýchleho nasadenie  potvrdzujú, že sú nie len vojenský profesionáli, ale aj oddaní vlastenci a ľudia s veľkými srdcami.

Pri príležitosti 70. výročia SNP a Dňa ústavy SR spolu s ďalšími príslušníkmi slovenského kontingentu zorganizovali niekoľko propagačných aktivít s cieľom priblížiť Slovenskú republiku a jej históriu medzi vojakmi ISAF a uctiť si hrdinov najvýznamnejšieho ozbrojeného vystúpenia v slovenských dejinách. V predvečer výročia SNP v priestoroch základne zorganizovali premietanie propagačných filmov o našej vlasti spojenú s rozdávaním informačných letákov o SR a slovenských pamiatkach zapísaných do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO .

Vyvrcholením aktivít súvisiacich s našimi štátnymi sviatkami bolo uskutočnenie 5 km behu SNP dňa 29. augusta.  Úvodný ceremoniál bol zahájený štátnou hymnou SR a príhovorom veliteľa slovenského kontingentu plukovníka Zoltána Iboša, v  ktorom predovšetkým zdôraznil fakt, že v povstaní po boku Slovákov bojovali aj príslušníci 33 ďalších národov. Po skončení behu, ktorého sa zúčastnilo okolo 300 bežcov veliteľ SLOVCON odovzdal ceny nielen pre 30 najúspešnejších bežcov a bežkyne, ale aj pre príslušníka ISAF, ktorý do cieľa dobehol ako posledný.

Súčasťou aktivít bola aj humanitárna zbierka iniciovaná príslušníkmi nášho poradenského tímu s cieľom podporiť výstavbu školy a zdravotného strediska v meste Mazar e Sharif, ktorú v súčasnosti realizuje významný slovenský vedec afganského pôvodu bakteriológ Doc.Nasir JALILI PhD.


Kandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SRKandaharská základňa ISAF oslávila štátne sviatky SR

Autor: SLOVCON ISAF , Foto: autor - Dátum: 03.09.2014
Čítanosť: 4778
Verzia pre tlač

Skočiť na menu