Preskocit navigáciu

Prezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstva


Prezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstva
V utorok 23. októbra odcestoval prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič na historicky prvú oficiálnu návštevu Dánskeho kráľovstva.

Nášho najvyššieho predstaviteľa na zahraničnej ceste sprevádzala prvá dáma pani Silvia Gašparovičová, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák a minister hospodárstva Slovenskej republiky Tomáš Malatinský.

Plné pocty pri odlete prezidentského páru zabezpečili na Letisku M. R. Štefánika príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

Cieľom oficiálnej návštevy prezidenta Slovenskej republiky v Dánskom kráľovstve bolo potvrdenie kvality vzájomných vzťahov a rozšírenie spolupráce oboch krajín o nové ekonomické, investičné a inovačné projekty.

Program dvojdňovej zahraničnej cesty začal otvorením dánskoslovenského inovačného a obchodného fóra, ktorého ústrednou témou boli inovácie, udržateľný rozvoj a zelené technológie. V Kodani otvoril slovenský prezident spolu s dánskym ministrom kultúry Uffe Elbaekom výstavu fotografií Ladislava Struhára "Magické Slovensko".

Počas štátnej návštevy Dánskeho kráľovstva sa hlava štátu stretla aj s predsedom dánskeho parlamentu Mogens Lykketoftom a predsedníčkou vlády Helle Thorning Schmidt.  Obaja predstavitelia sa na pracovnom stretnutí zhodli, že slovenskodánske vzťahy sú veľmi dobré, priateľské a budované aj na báze spoločného členstva v EÚ a NATO.

Oficiálna návšteva Dánskeho kráľovstva bola ukončená slávnostným banketom v paláci Fredensborg, ktorý usporiadala kráľovná Margrethe II.

Prezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstvaPrezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstvaPrezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstvaPrezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstvaPrezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstvaPrezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstvaPrezident Slovenskej republiky na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstva

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: rtn. Michal Machaj - Dátum: 23.10.2012
Čítanosť: 9341
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share