Sparťanský pretek


Sparťanský pretek
Fyzická zdatnosť je jedna z najdôležitejších priorít v príprave profesionálnych vojakov. Deviati príslušníci 13. mechanizovaného práporu 1. mechanizovanej roty sa vo svojom voľnom čase zúčastnili „Sparťanského preteku“ vo východoslovenskom Vechci. Okrem Londýna je to druhé európske miesto, v ktorom sa tento pretek konal.
„Sparťanský pretek“ je kombináciou vytrvalostného a prekážkového behu, ktorí založili bývalí príslušníci britskej námornej pechoty ako najťažší prekážkový beh v teréne na svete. Cieľom bolo vytvoriť serióznu výzvu pre odhodlaných športovcov, ktorí hľadajú alternatívne vytrvalostné preteky.
Okrem našich vojakov boli medzi konkurentmi aj nemeckí a americkí profesionálni vojaci.
Organizátori vytvorili trať plnú terénnych nerovností, vodných prekážok hlbokých aj tri metre, blata, ťahania ťažkých vriec, pneumatík, ale aj cementových predmetov guľového tvaru hore kopcami, preskakovanie stien, brodenie blatom a aj ťažké výbehy do kopcov, lezenie pod ostnatým drôtom, preskoky drevených prekážok a lezecké steny.
Z levického družstva dobehol desiatnik Miroslav ŠKADRA na 17. mieste, poručík Kornel KÁNIK, vojak Dominik VAJO a vojak Radoslav KRIŠTÓF dobehli v prvej sedemdesiatke. Ďalej reprezentovali poručík Marek ŽÁČIK, slobodník Ľuboš ZEMANOVIČ, vojak Milan DURAJ, slobodník Lukáš ĎURIGA a vojak Róbert HANESCH. Ako komplexné družstvo sa umiestnili na výbornom 2. mieste v celej súťaži.
„Sparťanský beh“ priniesol nový rozmer v súťažiach, kde sa preveruje fyzická pripravenosť a aj mentálna kondícia pretekárov. Tých možno označiť ako vyznávačov životného štýlu založeného na spojení pohybu s trávením voľného času v prírode.
 

SpartanSpartanSpartanSpartanSpartan

Autor: por. Mgr. Michaela RAJNOHOVÁ , Foto: PIS - Dátum: 01.09.2012
Čítanosť: 15549
Verzia pre tlač

Skočiť na menu