Jazyková príprava vojenských policajtov


Jazyková príprava vojenských policajtov

Centrum výcviku a kynológie Vojenskej polície (ďalej len „CVaK VP“) vo Vlkanovej sa podieľa na zvyšovaní spôsobilostí jazykovej pripravenosti vojenských policajtov.

Potreba efektívnej komunikácie je obzvlášť naliehavá pri operáciách na podporu mieru, kde jazykové nedorozumenia predstavujú riziko, ktoré môže viesť k stratám na životoch. Z tohto dôvodu devätnásť príslušníkov Vojenskej polície, ktorí sú predurčení na plnenie úloh mimo územia Slovenskej republiky v mierovej operácii UNFICYP na Cypre a operácii ISAF na území Afganistanu dňa 4. júna 2012 zasadlo do lavíc na dobu troch týždňov. Riadiaci kurzu mjr. Robert Schütz (CVaK VP) sa spolu s dvoma inštruktormi nrtm. Radovanom Januškom (Útvar Vojenskej polície Banská Bystrica) a rtm. Jozefom Kmeťom (Útvar Vojenskej polície Topoľčany) zamerali hlavne na najpoužívanejšie anglické frázy pri bežnom rozhovore a oblasť odbornej policajnej terminológie. Odbornú časť prípravy obohatila prítomnosť nrtm. Mariána Vincenta (Útvar Vojenskej polície Banská Bystrica), ktorý sa venoval základom rádiokomunikácie v anglickom jazyku.

Popri odbornej časti prípravy sa v spolupráci s Jazykovým inštitútom GŠ OS SR v prvom a poslednom týždni prípravy podarilo vyčleniť spolu štyroch učiteľov z Oddelenia jazykovej prípravy Zvolen, ktorí sa pod vedením svojho vedúceho Mgr. Jána Bartoša zamerali na zvyšovanie vedomostí v oblasti anglickej gramatiky a slovnej zásoby. Touto cestou im ďakujeme za ich nekonečný optimizmus a úprimnú snahu pomáhať nám.

Vojenská polícia bude aj naďalej pokračovať v nastolenom trende zvyšovania jazykových zručností našich príslušníkov aj touto cestou.


Jazyková príprava vojenských policajtovJazyková príprava vojenských policajtovJazyková príprava vojenských policajtovJazyková príprava vojenských policajtov

Autor: mjr. Ing. Robert SCHÜTZ , Foto: rtn. Adriana NOVOTNÁ - Dátum: 28.06.2012
Čítanosť: 19843
Verzia pre tlač

Skočiť na menu