Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Vyhlásenie o prístupnosti

Domáci krízový manažment v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom.


Domáci krízový manažment v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom.
Na základe Výcvikového nariadenia veliteľa prlogp „ zabezpečiť pripravenosť prlogp na plnenie úloh pri riešení krízových situácií na území SR a zvyšovanie schopností reagovať na ohrozenia nevojenského charakteru na vlastnom území s dôrazom na podporu orgánov štátnej správy a samosprávy“ sa vybratí profesionálni vojaci zúčastnili teoretického výcviku s HaZZ v Prešove.
V priestoroch Krajského riaditeľstva Ha ZZ Prešov profesionálnym vojakom zaznelo niekoľko zaujímavých a pre spoluprácu medzi rezortmi aj potrebných prednášok. V úvode zaznela prednáška kpt. Mgr. Martina VÁCLAVEKA, ktorý uviedol PrV do fungovania HaZZ. Ďalšou veľmi zaujímavou prednáškou prispel mjr. Mgr. Radoslav LACKO, ktorý oboznámil vojakov so spoluprácou pri riešení povodňovej situácie. Poukázal na to, že často prostriedky Ha ZZ sú nedostatočné, či výkonom slabšie na vykonanie určitých činností. A tu je priestor pre techniku a prostriedky OS SR a profesionálnych vojakov. Hovoril o konkrétnych veciach: vrecovanie a stavanie hrádze, pomoc s technikou (napr. elektrocentrály), výstavba zberného miesta pre postihnutých ľudí a následne čistenie studní, dvorov, ciest i tokov, či dokonca následná ochrana obydlia. Prednášajúci upozornil aj na to, že pocit solidárnosti medzi povodňou zasiahnutými ľuďmi trvá 3 dni. A práve po tomto čase je najväčšia participácia HaZZ s OS SR. Na zaujímavosti tejto prednáške dodala vlastná skúsenosť aj zo spolupráce s profesionálnymi vojakmi prednášajúceho. S ďalšou prednáškou prispel do prípravy vojakov npor. RNDr. Peter IVANKO PhD. Venoval sa toxickým látkam, ako jednej z možných hrozieb v dnešnej dobe a zároveň priestoru pre spoluprácu. Konkrétne sa zaoberal: Identifikáciou nebezpečných látok, bezpečnostnými látkami, intoxikáciou, príznakmi intoxikácie, toxicite a ekologickým haváriám či katastrofám. Poslednú prednášku mal pre vojakov pripravenú npor. Mgr. Ľuboš MRUZ. Hneď na úvod „Teórie povodňovej záchrannej služby“ zdôraznil zákon 7/2010 a 315/2001. V prípade použitia záchranného člna vodca zodpovedá za čln, ovláda spôsoby poskytovania pomoci, udržiava spojenie. Člen záchranného člnu a teda profesionálni vojaci spolupracujúci na záchrane musia vedieť plávať, pádlovať, ovládať zásady oživovania a záchrany, čiastočne vedieť ovládať čln, reagovať na nariadenia, musia mať vestu a ovládať stanovené signály.
Toto je len časť toho, čo dnes načerpali vojaci v rámci výcviku s HaZZ, praktická časť ich čaká budúci týždeň. Ako to dopadne? Na to si musíte počkať.

Domáci krízový manažment v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom.Domáci krízový manažment v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom.Domáci krízový manažment v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom.Domáci krízový manažment v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom.

Autor: por. Vlasta KOVAĽOVÁ , Foto: por. Vlasta KOVAĽOVÁ - Dátum: 27.06.2012
Čítanosť: 13313
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share