Minister Glváč zvolal poradu velenia armády


Minister Glváč zvolal poradu velenia armády

Aktuálne dianie v ozbrojených silách bolo hlavnou témou dnešnej prvej porady ministra obrany Martina Glváča s kompletným velením ozbrojených síl SR.

Za účasti veliteľov pozemných síl, vzdušných síl, síl výcviku a podpory prezentoval náčelník generálneho štábu generálmajor Peter Vojtek stav armády, jej poslanie, povinnosti a spôsobilosti. Okrem veliteľov operačných veliteľstiev sa na porade zúčastnili aj náčelníci jednotlivých štábov generálneho štábu, hlavný poddôstojník ozbrojených síl a riaditeľ Úradu hlavného lekára OS SR.

Minister Glváč sa zaujímal hlavne o možnosti získať finančné zdroje pre efektívne fungovanie ozbrojených síl. "Priestor na získanie zdrojov vidím napríklad v sprehľadnení štruktúry samotného ministerstva obrany, ale aj vo využívaní eurofondov," povedal Glváč generalite. Zároveň však vyzval veliteľov, aby sa tiež pokúsili hľadať možnosti šetrenia vnútri ozbrojených síl. "Slovenská republika potrebuje stabilné ozbrojené sily a šetrenie nesmie ovplyvniť ich kvalitu a výkon. Určite dôjde aj k legislatívnym zmenám týkajúcim sa podmienok služby profesionálnych vojakov, vojaci však musia cítiť istotu, keď nasadzujú život v prospech štátu," zdôraznil Glváč.

V súvislosti s takmer úplne zastavenou modernizáciou ozbrojených síl, ktorá bola jednou z tém porady s velením, minister povedal, že je dôležité obstarávať komodity, ktoré vojaci skutočne potrebujú. „Vo výberových komisiách musia mať vojaci väčšie zastúpenie. Je to logické a odborne nevyhnutné,“ konštatoval Glváč. „Od predsedu vlády som dostal dôveru ako manažér, to znamená, že sa budem snažiť manažovať procesy v rezorte tak, aby vojaci mali k dispozícii to, čo potrebujú k plneniu ich poslania. Finančné prostriedky preto musia ísť na konkrétne veci ako obmenu výzbroje a na skvalitnenie výcviku,“ vyhlásil minister. Všetky procesy musia byť podľa neho maximálne transparentné. Podľa ministra obrany ide o zásadné veci, ktoré bude konzultovať aj s prezidentom. „Moja komunikácia s hlavným veliteľom ozbrojených síl bude oveľa intenzívnejšia, než tomu bolo doposiaľ,“ uzavrel Glváč.

V súvislosti s transparentnosťou výberových konaní chce Martin Glváč v najbližšej dobe iniciovať stretnutie so zástupcami Transparency International s cieľom dohodnúť sa na pravidlách informovania verejnosti o verejných súťažiach. „Daňoví poplatníci majú právo vedieť, akým spôsobom nakladáme s verejnými financiami,“ vysvetlil minister.


Minister Glváč zvolal poradu velenia armádyMinister Glváč zvolal poradu velenia armádyMinister Glváč zvolal poradu velenia armády

Autor: mjr. Milan Vanga, hovorca OS SR , Foto: autor - Dátum: 10.04.2012
Čítanosť: 12232
Verzia pre tlač

Skočiť na menu