Preskocit navigáciu

Výcvik v preprave po železnici


Výcvik v preprave po železnici
     
V dňoch 13.-14. Marca 2012 prebehol u 11. Mechanizovaného práporu (11.mpr) Martin výcvik v preprave po železnici, ktorý bol vykonaný v zmysle výcvikovej dokumentácie za účasti všetkých príslušníkov 11.mpr. Zamestnanie bolo rozdelené do dvoch dní, kde počas prvého prebehla teoretická príprava a následne druhý deň boli vykonané praktické ukážky na železničnej stanici v Martine.
Teoretická príprava počas prvého dňa v priestore učební jednotiek bola vykonaná formou prednášok kde boli objasnené všetky nevyhnutné pravidlá, spôsoby a opatrenia súvisiace s nakladaním, vykladaním a prepravou techniky a osôb cestou využitia železníce. Prednášky vykonal príslušník Strediska vojenskej dopravy Košice nadporučík Peter ŠOFRÁNKO a pomocník logistiky čatár Ladislav ARENDÁRIK. Následne zamestnanie pokračovalo v druhom dni praktickou časťou v priestoroch železničnej stanice za riadenia náčelníka logistiky kapitána Petra ŠIMIGA, dôstojníkov Veliteľstva a Štábu a roty bojového zabezpečenia 11.mpr. Bolo rozdenené do piatich pracovísk na ktorých boli postupne vykonané ukážky s odborným výkladom. Pracoviská boli zamerané na zabezpečenie vlakových prevozov príslušníkmi stráže a funkcionármi prevozu, pravidlá a bezpečnostné opatrenia, ktoré musia byť pri týchto druhoch aktivít dodržiavané, spôsoby nakladania, upevňovania a vykladania všetkých druhov techniky, ktorú v prípade potreby je možné prepraviť železnicou. Taktiež bola vykonaná ukážka stavby a praktické použitie univerzálnej nakladacej oceľovej rampy pri nakladaní techniky na vagóny.  
Zamestnanie tohto druhu je dôležitým prvkom v príprave práporov, kde je predpoklad možnosti nasadenia mimo domácej posádky a iný spôsob ako dopraviť množstvo bojovej techniky do priestorov pôsobenia je problematický.   

výcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnicivýcvik v preprave po železnici

Autor: npor. Ing. Marián SMOLKA, StD VaŠ 11.mpr , Foto: npor. Ing. Marián SMOLKA - Dátum: 14.03.2012
Čítanosť: 18597
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share