Preskocit navigáciu

V Kandahare našiel ukradnuté kamióny za vyše milión dolárov


V Kandahare našiel ukradnuté kamióny za vyše milión dolárov

Riaditeľ Vojenskej polície plukovník Jaroslav Hamár spoločne s členmi svojej vojenskej rady v Centre výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek /CVaK VP/ ocenil 20. decembra medailou Vojenskej polície III. stupňa 14 vojenských policajtov, ktorí sa v roku 2011 najviac zaslúžili o šírenie dobrého mena Vojenskej polície v medzinárodných operáciách a misiách.

„Som na vás nesmierne hrdý. V neľahkých podmienkach operácie ISAF v Afganistane, ale aj v mierovej misii OSN UNFICYP na Cypre ste svojou prácou šírili dobré meno nielen Vojenskej polície, ale aj celých ozbrojených síl a Slovenska. Teší ma, že ste dosiahli výborné výsledky vo všetkých policajných činnostiach. Či už to bola práca v rámci národného kontingentu, policajných zložiek NATO a OSN či psovoda. Z velenia ISAF v Kandahare i misie OSN na Cypre bolo na vašu adresu počuť slová chvály,“ s pocitom hrdosti konštatoval riaditeľ vojenskej polície. Po ocenení sa stretol s odmenenými vojenskými policajtmi a zaujímal sa o ich skúsenosti a postrehy zo zahraničných operácií a misií.

Neúrekom ich má napríklad psovod útvaru Vojenskej polície Prešov rotný Ján Kormoš, ktorý so svojimi dvoma psami /nemeckým i ovčiakmi Britom a Jonym/ pôsobil až do decembra v afganskom Kandahare a má skúsenosti aj z Cypru a Bosny a Hercegoviny. Nadrotmajster Martin Mankovič zo žilinskej expozitúry útvaru Vojenskej polície Banská Bystrica sa vrátil z Afganistanu v júni. Bol historicky prvým slovenským vojenským policajtom, ktorý pôsobil v štruktúrach medzinárodnej vojenskej polície základne Kandahar. A pre svojich nasledovníkov nastavil latku poriadne vysoko. Pred operáciou ISAF získal medzinárodné skúsenosti v misii OSN UNDOF na Golanských výšinách i v Bosne a Hercegovine.

Rotný Radoslav Chebeň z expozitúry v Liptovskom Mikuláši sa stal v Afganistane zasa prvým slovenským vojenským policajtom, ktorý sa postupne prepracoval z člena medzinárodnej policajnej patroly, cez vedúceho mnohonárodnej zmeny až na vyšetrovateľa. Doteraz túto činnosť v základni Kandahar robili len príslušníci americkej vojenskej polície. Úspešnosť jeho práce dokumentujú nielen pochvalné listy, ale aj ušetrenie materiálnej hodnoty vyše milióna dolárov. Radoslav okrem iného našiel ukradnuté kamióny, ktoré už americká strana považovala za nenávratne stratené...


Ocenenie za misie a operácie Ocenenie za misie a operácie Ocenenie za misie a operácie Ocenenie za misie a operácie Ocenenie za misie a operácieOcenenie za misie a operácieOcenenie za misie a operácieOcenenie za misie a operácieOcenenie za misie a operácieOcenenie za misie a operácieOcenenie za misie a operácieOcenenie za misie a operácie

Autor: Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 22.12.2011
Čítanosť: 25081
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share