Preskocit navigáciu

Konferencia bezpečnosti letov


Konferencia bezpečnosti letov

V dňoch 23. - 27.5.2011 sa v Bratislave koná 139. konferencia bezpečnosti letov AFFSC(E) (AIR FORCES FLIGHT SAFETY COMMITTEE (EUROPE)), na ktorej sa zúčastňuje väčšina najvyspelejších letectiev sveta zastúpená najvyššími predstaviteľmi bezpečnosti letov jednotlivých štátov. Predsedníctvo v tejto organizácii dlhodobo vykonáva Veľká Británia.
Cieľom konferencie je zdieľanie informácií o leteckých nehodách, incidentoch, nových trendoch v bezpečnosti letov, vyšetrovaní leteckých udalostí, ale aj riešenie aktuálnych problémov jednotlivých letectiev. Témou tohtoročnej konferencie je „manažment bezpečnosti letov“ (safety management system). Okrem 20 minútových prezentácií všetkých jednotlivých štátov boli v rámci 139. konferencie vykonané prezentácie zamerané na softvér riadenia bezpečnosti letov, leteckú patológiu a nové trendy vo vývoji leteckých simulátorov.
Konferenciu v pondelok o 9:00 otvoril veliteľ VzS generálmajor Martin Babiak. Všeobecné informácie o činnosti vzdušných síl poskytol účastníkom vo svojej prezentácii náčelník štábu plukovník gšt. Jozef Takács.
Celkovo sa na konferencii zúčastnilo 41 príslušníkov bezpečnosti letov z 27 štátov.
Chairman Gp Capt Simon Brailsford sa oficiálne poďakoval za vysokú kvalitu usporiadania konferencie a ocenil prínos a záujem Slovenska o spoluprácu v oblasti bezpečnosti letov v celosvetovom meradle.
Predchádzajúce dve konferencie boli vykonané v Nemecku (Ramstein USAFE 2009), Izrael (Tel-Aviv 2010) a v budúcom roku bude konaná v ČR.
Delegáti za SR sú plukovník Ján Salaj – hlavný inšpektor bezpečnosti letov ÚVL MO SR a kapitán Koloman Bornemisza – náčelník skupiny bezpečnosti letov VzS. Zabezpečovací tým bol vytvorený zo 7 príslušníkov ÚVL a VzS.
AFFSC(E) vykonáva svoju činnosť nepretržite aj medzi jednotlivými konferenciami, čo zabezpečuje plynulú výmenu informácii v oblasti bezpečnosti letov a na základe aktualizovaných „contact lists“ sú priebežne prijímané informácie o vzniknutých leteckých nehodách v štátoch vlastniacich rovnaké typy leteckej techniky.


Konferencia bezpečnosti letovKonferencia bezpečnosti letovKonferencia bezpečnosti letovKonferencia bezpečnosti letov

Autor: kpt. Koloman Bornemisza , Foto: vvzs - Dátum: 26.05.2011
Čítanosť: 13972
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share