Preskocit navigáciu

235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby


235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby

V končiacom sa výcvikovom týždni od 28.3. do 1.4. 2011 absolvovalo zdokonaľovaciu prípravu v streľbe z ručných zbraní celkovo 235 profesionálnych vojakov z priamo podriadených útvarov veliteľstva síl výcviku a podpory.

Každý profesionálny vojak musí splniť normy základných bojových zručností. Jednou z podmienok je aj absolvovanie zdokonaľovacej prípravy v streľbe z ručných zbraní. Výnimku nemajú ani také odbornosti ako vojenskí hudobníci, spojári, inštruktori leteckých odborností či príslušníci dopravného práporu. A práve tieto špecifické odbornosti úspešne absolvovali streľby z pridelenej pištole a samopalu.

V pondelok 28. marca 2011 strieľalo na posádkovej strelnici Hornej Mičinej 51 príslušníkov vojenskej hudby s výborným hodnotením pri streľbe zo samopalu u 45% z nich. Príslušníci logistických odborností z dopravného práporu Hlohovec vykonávali zdokonaľovaciu prípravu v dňoch 29. a 31. marca 2011 na posádkovej strelnici v Tomášikove. Prvý deň z celkového množstva 42 profesionálov 72% dosiahlo výborné hodnotenie a v druhom dni zo 45 profesionálnych vojakov 75% získalo dobré hodnotenie v streľbe z miesta na miznúce a pohyblivé ciele a pevné ciele a všetkých 45 vojakov splnilo úlohu hádzania ručných granátov za pohybu. S výbornými výsledkami skončila aj zdokonaľovacia príprava v Základni mobilných komunikačných a informačných systémov z Ružomberka, ktorej 55 príslušníkov strieľalo 29. a 30. marca 2011 na posádkovej strelnici v Sučanoch pri Martine. Prvý aj druhý výcvikový deň skončilo 86% spojárov s výborným hodnotením. Do mozaiky streleckých príprav končiaceho výcvikového týždňa patrí 42 inštruktorov leteckých odborností zo Strediska výcviku leteckých odborností z Prešova, z ktorých 57% pri streľbe dvojice z vozidla bolo hodnotených výborne a rovnaký počet z nich získalo výborné hodnotenie pri streľbe dvojice z miesta a za pohybu.

Zdokonaľovacia príprava príslušníkov síl výcviku a podpory v streľbe z ručných zbraní sa vykonáva na základe Programov základných bojových zručností vojaka a malej skupiny (tímu), ktoré sú pod označením SPJ-3-7/Vševojsk implementované do Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Cvičenia ako streľba vo dvojici z miesta a za pohybu, výcvik v streľbe na skupinový cieľ po fyzickej námahe (beh na 100 m) v obmedzenom čase s prebíjaním zásobníka, streľba z miesta na miznúce a pohyblivé ciele a na pevné ciele či hádzanie ručných granátov za pohybu vykonávané v tomto týždni sú jednou z možných variant, ktoré na základe zavedených programov vojaci cvičia.


235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 2235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 2235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 2235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 2235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 3235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 3235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 3235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 3235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 4235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 4235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 4235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 4235 profesionálov SVaP úspešne absolvovalo streľby 5

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: PPÚ VSVaP - Dátum: 01.04.2011
Čítanosť: 16769
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share