Preskocit navigáciu

V Tatrách sa skončila Konferencia Vojenského výboru NATO


V Tatrách sa skončila Konferencia Vojenského výboru NATO Vysoké Tatry boli v uplynulých dňoch najstráženejším miestom na Slovensku. Na Konferencii Vojenského výboru NATO sa tu zišli náčelníci generálnych štábov všetkých 28 krajín Aliancie.

Počas trojdňovej konferencie najvyšší vojenskí predstavitelia NATO hovorili o budúcej podobe Aliancie a možnostiach jej transformácie. Témou rokovaní bola aj nová Strategická koncepcia NATO, operácie medzinárodného krízového manažmentu so zameraním na operáciu ISAF (Medzinárodné bezpečnostné asistenčné sily v Afganistane) a KFOR v Kosove. Bokom neostali ani možnosti zvyšovania spôsobilostí Aliancie v obmedzenom zdrojovom prostredí.

Zhromaždeniu náčelníkov obrany 28 členských štátov NATO predsedal admirál Giampaolo Di Paola za účasti veliteľa spojeneckých síl v Európe admirála Jamesa Stavridisa a veliteľa pre transformáciu NATO generála Stéphane Abriala. Veliteľ operácie ISAF generál David Petraeus sa spojil s účastníkmi konferencie prostredníctvom videohovoru.

Konferenciu otvorila premiérka Slovenskej republiky pani Iveta Radičová, ktorá vo svojom príhovore vyjadrila dôležitú úlohu Ozbrojených síl v prostredí novovznikajúcich hrozieb a s tým spojených úloh pre ozbrojené sily. Pani Radičová taktiež podporila vytvorenie novej strategickej koncepcie, ktorá by sa mala schváliť na Lisabonskom summite NATO, a mala by slúžiť ako východiskový dokument pre smerovanie aliancie v nasledujúcom desaťročí.

Vojenský výbor (MC – Military Committee) je najvyšší vojenský orgán NATO zložený z náčelníkov obrany všetkých členských krajín. Ako skupina sa stretávajú najmenej trikrát do roka. Vojenský výbor poskytuje Severoatlantickej rade, najvyššiemu politickému orgánu NATO, vojenské poradenstvo založené na vzájomnej dohode, čo znamená, že rada alebo odporúčanie je odsúhlasené náčelníkmi obrany.

Pre účastníkov konferencie bol pripravený aj sprievodný program orámovaný tzv. „5 T“. Prvé T predstavovali Tatry – miesto konania konferencie. V rámci slávnostného otváracieho ceremoniálu zazneli zvuky trombít – hudobných nástrojov charakteristických pre tatranský región, ktoré predstavovali druhé T. Tretie T predstavovali stromy (z anglického Trees), ktoré boli poničené víchricou v novembri 2004. Jednotliví náčelníci obrany vysadili v novozriadenom „Lesíku NATO“ stromy, ku ktorým sa môžu v budúcnosti vracať. Vysadením 33 stromov zároveň vznikol malý parčík ako ďalšia oddychová zóna pre občanov a návštevníkov Tatier. Štvrté T predstavovalo ďalšie miesta, ktoré účastníci konferencie navštívia (z anglického Tour). Hostia videli Spišský hrad, Lomnický štít, Levoču a Červený Kláštor, kde náčelníkov obrany NATO symbolicky pasovali za goralov. Toto pasovanie v sebe ukrývalo posledné T – Trust. Členstvo v komunite goralov predstavuje vzájomnú dôveru a čestné vystupovanie, podobné, ako v Severoatlantickej aliancii.

O pohodlie účastníkov konferencie sa staralo množstvo organizátorov, medzi ktorými nechýbali ani príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR, ktorí mali zabezpečiť slávnostný otvárací ceremoniál. Svoje úlohy splnili aj počas slávnostnej večere podávanej z úrovne prezidenta SR, Ivana Gašparoviča.



Autor: Peter Michnica, Milan Vanga , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 20.09.2010
Čítanosť: 18396
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share