Preskocit navigáciu

Cvičenie BlackBear 2009 v Českej republike - 3.časť


Cvičenie BlackBear 2009 v Českej republike - 3.časť Od piatku 18. septembra do nedele 20. septembra pokračovalo medzinárodné cvičenie vojenských policajtov. Neustále nové modelové situácie, ktoré sa snažili čo najviac priblížiť reálnemu životu v cudzej krajine, preverovali pripravenosť príslušníkov MNMPBAT v situáciách pripravených na vyriešenie.

V ranných hodinách veliteľ kontingentu odletel vrtuľníkom na rekognoskáciu oblasti LUPAR, kde má prápor operačnú oblasť. Pred obedom vojenskí policajti MNMNBAT dostali úlohu sprevádzať logistický konvoj. Pre sprevádzanie konvoja štáb určil slovenskú čatu. Kolóna vozidiel pozostávajúca z Aligátora 4x4, Mercedesov, Lange Roveru a nákladného automobilu Aktis, bola po odjazde zo základne FOB EAGLE napadnutá domácimi ozbrojencami, ktorí sa snažili o získanie logistického nákladu. Nepriateľom sa však nepodarilo prvým útokom na konvoj zlikvidovať obrnené vozidlo Aligátor, ktoré konvoj viedlo a pri nasledujúcich prestrelkách z ručných zbraní sa vojenskí policajti útoku ubránili streľbou osádok Mercedesov zo samopalov a guľometu v Aligátore. Konvoj sa opäť sformoval a vyrazil späť na základňu FOB EAGLE, kde v približne rovnakom čase došlo k mínometnému útoku na základňu. Reálny rozmer tejto udalosti podčiarkli veľmi presvedčivo naaranžované telá štyroch obetí útoku. Najskôr k miestu výbuchu povolal štáb ochrannú zmenu kempu, pyrotechnika a výjazdovú skupinu. Po príchode konvoja do kempu boli nahradené straty, znovu sformovaný logistický konvoj a opätovne vyslaný do cieľovej oblasti kam dorazil bez ďalších incidentov.

Popoludní sa konalo stretnutie miestnych autorít a velenia práporu v meste Jeseník, kam sa velenie práporu presunulo opäť vrtuľníkom. Zabezpečenie priestoru a príprava únikovej trasy, to bola úloha pre slovenských príslušníkov. Ochranu veliteľa práporu počas presunu do miesta konania vykonával chorvátska čata. Počas stretnutia došlo k útoku miestnych obyvateľov na policajtov, ktorí kontrolovali vchod do budovy. Českí vojenskí policajti však náporu odolali a velenie práporu bolo eskortované záložnou trasou k čakajúcemu vrtuľníku a späť do kempu FOB EAGLE.

Sobota – slovenská čata vojenských policajtov mala za úlohu 24 hodín poskytovať podporu v prípade útokov na vojenských policajtov mimo základne tzv. QRF (tým rýchlej reakcie). Ranný pokoj na základni prekvapivo narušil simulovaný mínometný útok, pri ktorom sa nacvičovala reakcia na vyhlásenie poplachu a presunu do krytu. Podvečer vyrazila česká zložka k nahlásenému incidentu v blízkej dedine. Pri návrate vybuchol v kolóne nastražený výbušný systém a QRF bolo vyslané na podporu. Do siedmich minút boli na mieste výbuchu a pomohli dopraviť na základňu nepojazdné a ostávajúce vozidlá a sprevádzať celý konvoj.

V nedeľu slovenskí vojenskí policajti strieľali ostrý terčový manéver v priestoroch pechotnej strelnice. Zadaná úloha znela: v priestor terčového manévru sa nachádzajú nepriateľské ozbrojené osoby, je potrebné ich vyhľadať a zneškodniť. Postupným prehľadávaním terénu sa v priestore objavovali imitované nepriateľské osoby, ale aj nezúčastnené osoby, či pohybujúca sa sanitka. V poobedňajšom čase si vojenskí policajti vyskúšali ochranu a sprevádzanie VIP osoby po výcvikovom priestore. Chránená osoba bola prepravovaná v obrnenom vozidle Aligátor a sprievod dopĺňali vozidlá Mercedes G. Táto úloha prebehla bez nepriateľských aktivít a chránená osoba – veliteľ práporu dorazila späť na základňu FOB EAGLE v poriadku.

V utorok 22. septembra cvičenie BLACKBEAR09 vyvrcholilo VIP dňom, kde cvičiace jednotky MNMPBAT pred zrakmi najvyšších vojenských predstaviteľov zúčastnených krajín Česka, Slovenska, Chorvátska a Poľska a najvyššieho predstaviteľa vojenských polícií pri NATO Provost Marshal plk. Joseph Govaarts, predviedli činnosti a postupy pri riešení zadaných úloh. Slovenská čata vojenských policajtov v spolupráci s českými kolegami predviedli ochranu kempu pred demonštrujúcimi domácimi obyvateľmi. Za slovenskú stranu sa na VIP dni zúčastnil zástupca riaditeľa Vojenskej polície plk. Ing. Vladimír JURKAS, veliteľ ÚVP Topoľčany pplk. Dušan BIELICH a ďalší funkcionári riaditeľstva VP.

Poďakovanie za odvedenú prácu na cvičení patrí nielen príslušníkom SkRKS ÚVP Topoľčany pod velením por. Ela HUBAČA, ktorí boli cvičiacou jednotkou, ale aj predovšetkým pplk. Ing. Ľudovítovi BÁLINTOVI, veliteľovi ÚVP Prešov, vykonávajúcemu funkciu veliteľa práporu MNMPBAT, príslušníkom štábu práporu a ostatných vojenských policajtov a príslušníkov ÚŠZV Lešť podieľajúcich sa na priebehu uvedeného cvičenia.

Cvičenie BlackBear 2009 v Českej republike - 3.pokračovanie Cvičenie BlackBear 2009 v Českej republike - 3.pokračovanie Cvičenie BlackBear 2009 v Českej republike - 3.pokračovanie Cvičenie BlackBear 2009 v Českej republike - 3.pokračovanie

Autor: rvp , Foto: rvp - Dátum: 20.09.2009
Čítanosť: 23995
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share