Preskocit navigáciu

Nový prvok v štruktúre 5. pluku špeciálneho určenia


Nový prvok v štruktúre 5. pluku špeciálneho určenia

 Od stredy 1. septembra 2010 sa rozšírili rady príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, keď do jeho štruktúry pribudla Skupina riadenia taktického letectva (TAC – Tactical Air Control Party). Prepodriadeniu do štruktúry pluku predchádzal slávnostný nástup – rozlúčka v priestoroch kasární SNP vo Zvolene, ktorým bolo ukončené pôsobenie Skupiny taktického leteckého navádzania v podriadenosti zvolenskej Brigády velenia, riadenia a prieskumu. Prepodriadením do zostavy pluku bola Skupina taktického leteckého navádzania premenovaná na Skupinu riadenia taktického letectva, čo lepšie vystihuje jej podstatu.

 Skupina riadenia taktického letectva je styčným prvkom medzi vzdušnými a pozemnými silami a jej úlohou je podpora predsunutých leteckých navádzačov (FAC - Forward Air Controller) pri konečnom navedení taktického letectva na pozemné ciele. Úlohou predsunutých leteckých navádzačov je vyhľadanie cieľa, určenie jeho súradníc, vyžiadanie leteckej podpory a verbálne popísanie a označenie cieľa pre osádku útočiaceho lietadla pomocou technických prostriedkov. Po vykonaní útoku musí FAC hlásiť jeho výsledky. Počas komplexnej činnosti musí navádzač zachovať zásady bezpečnosti osádky a vlastných jednotiek, ale i civilného obyvateľstva. Pri nasadení musí FAC dodržiavať platné pravidlá nasadenia, čo je pri asymetrickom spôsobe boja, napríklad v Afganistane, problematické. Predsunutý letecký navádzač musí vykonať koordináciu a integráciu leteckého útoku s veliteľom pozemnej jednotky a s inými druhmi letectva operujúcimi v oblasti (prieskumné letectvo, bezpilotné prostriedky, systém včasnej výstrahy a riadenia), prípadne i delostrelectvom. Celá komunikácia predsunutých leteckých navádzačov prebieha výlučne v anglickom jazyku.


Nový prvok v štruktúre 5. pluku špeciálneho určeniaNový prvok v štruktúre 5. pluku špeciálneho určeniaNový prvok v štruktúre 5. pluku špeciálneho určeniaNový prvok v štruktúre 5. pluku špeciálneho určenia

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: BVRPs - rtn. Martin Boháč - Dátum: 03.09.2010
Čítanosť: 58690
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share