Preskocit navigáciu

Príslušníci vojenských hasičských jednotiek letísk na kurze v Španielsku


Príslušníci vojenských hasičských jednotiek letísk na kurze v Španielsku

Z dôvodu prípravy príslušníkov vojenských hasičských jednotiek (ďalej len VHJ) letísk VzS OS SR pre deklarovaný Crash Fire Rescue Modul (ďalej len CFR Modul) sa v dňoch 3. až 5. apríla 2023 uskutočnila vo výcvikovom stredisku Centro Jovellanos, Gijón v Španielsku praktická časť kurzu Aircraft Rescue and Fire Fighting (ďalej len ARFF).

ARFF kurz bol zameraný na efektívny zásah pri záchrane posádky a samotnej leteckej techniky a je nevyhnutný pre zabezpečenie požiarnej ochrany letiska s GAT prevádzkou.

Pod vedením skúsených a certifikovaných inštruktorov zo spoločnosti Strategic Fire Solution bolo počas kurzu vykonaných množstvo reálnych zásahov, ako hasenie 500 litrov leteckého paliva, zásah na horiaci letecký motor, horiace brzdy lietadla, hasenie trupu lietadla,  aj samotná záchrana posádky a cestujúcich. Záverečná časť kurzu bola zameraná na rozohranie rôznych scenárov zameraných na samotnú taktiku riešenia krízových situácií a mimoriadnych udalostí na letisku súvisiacich s požiarom leteckej techniky.

Uvedeného kurzu sa zúčastnilo 16 príslušníkov VHJ z 81.krídla Sliač, 51. krídla Prešov a 46. krídla Kuchyňa. Všetci zúčastnení príslušníci VHJ úspešne absolvovali tento kurz a získali nielen požadovaný ICAO certifikát potrebný pre deklarovaný CFR Modul, ale hlavne praktické skúsenosti z reálnych zásahov súvisiacich so záchranou posádok a samotnej leteckej techniky.


1111222

Autor: plk. Oliver Straka, mjr. Ján Leško , Foto: mjr. Ján Leško - Dátum: 12.04.2023
Čítanosť: 2019
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share