Preskocit navigáciu

Vianočný list veliteľa pozemných síl OS SR


Príslušníci pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky,

s blížiacim sa koncom roka si Vás dovoľujem osloviť, možno netradične, krátkou bilanciou toho čo sme v uplynulom roku spolu prežili. Hoci rok 2022 začal pomerne štandardne a možno prinášal pozitívnu nádej na ukončenie pandémie, veľmi rýchlo sa zmenil. Z končiacej krízy COVID-19 sme sa po napadnutí Ukrajiny museli veľmi rýchlo preorientovať na riešenie bezpečnostnej krízy a operačné tempo a s ním rozsah plnených úloh sa značne znásobili.

Pozemné sily prešli v roku 2022 dlhú a nie jednoduchú cestu. Kým samotný rok trvá štandardných 365 dní, rozsah úloh by zrejme vyžadoval aj dvojnásobok. Oproti plánu sa od konca februára začali plniť čoraz viac úlohy spojené s vojnou na Ukrajine a na podporu ukrajinských ozbrojených síl, zvládnutia utečeneckej krízy spôsobenej touto vojnou, podporu ministerstva vnútra SR pri ochrane hraníc, ako aj podporu mnohonárodnej prápornej skupiny, ktorá bola v priebehu roka nasadená na území SR.

Pozemné sily splnili aj kľúčové úlohy výcviku, vrátane medzinárodných cvičení, či cvičení s medzinárodnou účasťou na našom území, zvýšili sa naša operačná pripravenosť a takisto sme zvládli prípravu na nasadenie do operácií a misií v zahraničí.

Nie je zrejmé nutné zdôrazňovať, že sa tak dialo v dynamicky (a to doslova) sa meniacej bezpečnostnej situácii v Európe, mnohokrát vo veľmi krátkom a niekedy až extrémne krátkom reakčnom čase. Napriek tomu sa nám darilo a aj darí tieto úlohy plniť aj vďaka uplatňovaniu tzv. „mission command“ a „joint approach“, čo ukazuje, že je to správna cesta.

Velitelia a náčelníci, vojačky a vojaci, zamestnankyne a zamestnanci PS OS SR,

v uplynulom období sme dokázali, že pozemné sily sú jeden veľký tím, ktorý je schopný, spolu so svojimi sesterskými silami a GŠ, splniť zadané úlohy bez ohľadu na ich charakter, rozsah, či dĺžku trvania. To nás vyčerpáva, ale zároveň nás to robí silnejšími a súdržnejšími, robí to z nás skutočných profesionálov.

Prajem nám všetkým aby sa Vianoce naozaj stali obdobím pokoja, ktoré strávime v kruhu rodiny a najbližších a aby sme načerpali nové sily, ktoré určite budeme naďalej potrebovať. Zároveň mi dovoľte popriať Vám pevné zdravie, veľa pracovných a osobných úspechov a aby rok 2023 bol hlavne viac o plánovaných úlohách ako o tých dynamických.


„Unanimi Cum Ratione“


Vianočný list veliteľa pozemných síl OS SR

Autor: genmjr. Ivan Pach - Dátum: 20.12.2022
Čítanosť: 1978
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share