Preskocit navigáciu

Pamätník vojakom Síl pre špeciálne operácie


     Myšlienka vyhotovenia Pamätníka vojakom Síl pre špeciálne operácie vznikla v priamej náväznosti na prvých padlých vojakov slovenských Síl pre špeciálne operácie - 5. pluku špeciálneho určenia – z decembra roku 2013.

     K realizácií diela sme ako autora pamätníka prizvali sochára Mgr. art. Petra Repku, o.i. autora odhalenej busty Jozefa Gabčíka pred Gabčíkovým rodným domom v obci Poluvsie a tiež autora bronzovej busty gen. Rudolfa Viesta v Revúcej. Pamätník vojakom padlým v operácií Síl pre špeciálne operácie je situovaný vpravo od veliteľskej budovy 5. pluku tak aby bol v pohľade každej významnej návštevy a pri každej významnej príležitosti spojenej s nástupmi s vojenskými poctami. Prístupnosť civilnej verejnosti je vyriešená pre vopred ohlásené, ale i náhodné návštevy pamätníka. Slávnostné odhalenie pamätníka sa konalo v pondelok 16. októbra 2017.

     „Idea pamätníka sa opiera o potrebu vzdať pietu padlým vojakom a to pre vojaka najsamozrejmenším a najvýstižnejším gestom úcty a rešpektu – salutovaním, pozdravom.
Ústredným motívom pamätníka je preto realistická postava salutujúceho vojaka v životnej veľkosti . Tento vojak, ako reprezentant pluku, tichým gestom vzdáva hold odvahe a obetavosti, pričom nespúšťa zrak z mien padlých. Pri akejkoľvek situácií a za každého počasia bude táto bronzová figúra preukazovať úctu najvyššej obete - obete vlastných životov padlých vojakov. Ich mená sú vypálené skrz hrubé kovové platne, ktoré sú umiestnené na pomyselnom kruhu. Postava salutujúceho vojaka, ako i platne s menami padlých sú umiestnené na vybudovanom chodníku v úrovni pohľadu návštevníka, diváka. Ľudská mierka a absencia piedestálov majú evokovať, že každý, kto vstúpi na plochu pamätníka, sa automaticky stáva jeho súčasťou. Tým sa gesto úcty padlým kamarátom znásobí a aktualizuje,“
priblížil autor pamätníka Mgr. art. Peter Repka.


Realizáciu pamätníka podporili:
5. pluk špeciálneho určenia, kolektív príslušníkov
Aliter Technologies, a. s.
EVPÚ, a. s.
Honzek Pavel, generálporučík vo výslužbe
Humaj Július, generálporučík vo výslužbe
Kepák Miroslav, nadrotmajster v zálohe
Klub generálov Slovenskej republiky
Klub vojenských výsadkárov Slovenskej republiky
Mesto Žilina
MSM GROUP, s. r. o.
NESS Slovensko, a. s.
Rábek František, diecézny biskup – vojenský ordinár
Vojenská podporná nadácia
X-air paraglidingový klub
Žilinský samosprávny kraj

Pamätník vojakom Síl pre špeciálne operácie bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva obrany Slovenskej republiky v rámci dotačného programu.


Pamätník vojakom Síl pre špeciálne operáciePamätník vojakom Síl pre špeciálne operáciePamätník vojakom Síl pre špeciálne operáciePamätník vojakom Síl pre špeciálne operáciePamätník vojakom Síl pre špeciálne operácie

Skočiť na menu


Share