Bratislavská posádka na púti k sv. Cyrilovi a Metodovi v Zalaváre


Bratislavská posádka na púti k sv. Cyrilovi a  Metodovi v Zalaváre
Príslušníci Čestnej stráže OS SR sa v sobotu 18. júna zúčastnili cirkevno - vojenského podujatia pri pamätníku sv. Cyrila a Metoda v maďarskej obci Zalavár (vtedajšom  Blatnohrade).

Z dobových prameňov sa dozvedáme, že kniežacie sídlo v Blatnohrade rozkvitalo počas panovania Pribinovho syna Koceľa, u ktorého sa zastavili svätí solúnski bratia Konštantín a Metod na svojej púti do Večného mesta.

Slávnostný program pri pamätníku sv. Cyrila a Metoda začal napoludnie a pokračoval svätou omšou na ruinách baziliky sv. Hadriána, kde sa stretli čestné stráže oboch krajín ako aj vojenské ordinariáty na čele s ich biskupmi.
Spoločná púť Ordinariátu OS a OZ SR pod vedením Mons. Františka Rábeka a vojenského ordinariátu Maďarskej republiky do Blatnohradu sa uskutočnila pri príležitosti výročia príchodu svätcov na územie Veľkej Moravy.

Zalavár sa právom radí k posvätným pútnickým miestam nielen slovenského národa ale aj ostatných národov od čias odhalenia pamätníka vierozvestcov v roku 2003.
Stretnutie je posolstvom uzmierenia, lásky, pokoja a rovnako povzbudením ostatným k budovaniu jednoty národov, európskej tradície a jej budúcnosti.

Položené vence nech zachovávajú a šíria odkaz sv. Cyrila a Metoda nielen u veriacich a pútnikov, ale aj ľudí s hlbokým vzťahom k minulosti a vlastným koreňom.


Bratislavská posádka na púti k sv. Cyrilovi a  Metodovi v ZalaváreBratislavská posádka na púti k sv. Cyrilovi a  Metodovi v ZalaváreBratislavská posádka na púti k sv. Cyrilovi a  Metodovi v ZalaváreBratislavská posádka na púti k sv. Cyrilovi a  Metodovi v Zalaváre

Autor: kpt. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: mjr. Ing. Slávka Pavlová - Dátum: 20.06.2022
Čítanosť: 2047
Verzia pre tlač

Skočiť na menu