Preskocit navigáciu

Prvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYP


Prvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYP

V dňoch 14.-16. júna 2022 sa uskutočnila prvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYP - generálmajorky Ingrid Gjerde na Slovensku. Jej prvé kroky viedli na veliteľstvo pozemných síl v Trenčíne, kde ju privítal veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach. Hlavnými témami ich spoločného stretnutia boli pandémia COVID-19 a jej vplyv na plnenie operačných úloh ozbrojených síl, príprava a vykonanie najväčšej civilno-vojenskej operácie Spoločná zodpovednosť a s ňou súvisiace celoplošné testovanie, súčasná situácia na Ukrajine, výcvik a cvičenia pozemných síl s dôrazom na prednedávnom skončené cvičenie Slovesnký štít 2022, reorganizačné zmeny a v neposlednom rade poznatky a skúsenosti z operácií krízového manažmentu.

Keďže sú pozemné sily hlavným force-providerom (poskytovateľom síl) misie UNFICYP, program veliteľky pokračoval na 13. mechanizovanom prápore v Leviciach, kde v súčasnosti prebieha intenzívny výcvik personálu ďalšej rotácie. Návšteva v Leviciach začala podaním brífingov o 13. mechanizovanom prápore a prebiehajúcom výcviku na misiu UNFICYP. Brífingov sa zúčastnili veliteľ 1. mechanizovanej brigády - brigádny generál Alexander Kollárik ako aj veliteľ 13.mpr - podplukovník Marián Golis. Na posádkových cvičiskách Levice a Devičany si generálmajorka Gjerde mala možnosť skontrolovať ako sú vojaci pripravovaní na misiu po odbornej stránke v oblastiach patrolovania, civilno-vojenských incidentov, spôsobov evakuácie, reportovacieho systému či radiokomunikácie. Ďalší program pokračoval v Bratislave, stretnutím s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálom Danielom Zmekom.

Aktuálne pôsobí v rámci mierovej misie UNFICYP na Cypre 240 slovenských vojakov. Cieľom a poslaním misie je udržiavať status quo vo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávať humanitárne úlohy.


Prvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYPPrvá oficiálna návšteva veliteľky síl UNFICYP

Autor: Sek vel.PS , Foto: Sek vel.PS, rtn. Marek Kóša - Dátum: 17.06.2022
Čítanosť: 3359
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share