Preskocit navigáciu

Výcvik v prekonávaní vodných prekážok v Lešti


Výcvik v prekonávaní vodných prekážok v Lešti Druhý septembrový týždeň vyčlenení príslušníci mechanizovaných útvarov, tankového práporu i práporu RCHBO pozemných síl absolvovali v priestoroch Centra výcviku Lešť výcvik v prekonávaní vodných prekážok plavbou a brodením. Riadiaci spomínaného výcviku, veliteľ prešovskej mechanizovanej brigády plukovník Slavomír Verčimák hovorí, že úlohou výcviku je precvičiť vodičov špeciálnych vozidiel (BVP-1, BVP-2, BPsV, OT-90, T-72 a BRDM) útvarov pozemných síl v prekonávaní vodných prekážok. Preto na vodnom cvičisku plnia úlohy vojaci oboch mechanizovaných brigád.
„Cieľom tohto zamestnania je udržať úroveň zručností u vodičov spomínaných vozidiel a zároveň udržať spôsobilosť jednotiek pozemných síl v prekonávaní vodnej prekážky plavbou a brodením. Posledné takéto zamestnanie sa uskutočnilo v roku 2017, časť vodičov sa medzitým obmenila. Preto je súčasné zamestnanie také dôležité. Je potrebné, aby noví vodiči získali v tejto činnosti prvé návyky a skúsenosti a starší vodiči si ich zasa obnovili.“ Podľa neho by bolo ideálne, keby sa takéto zamestnanie podarilo uskutočniť raz za dva roky.
Ešte pred samotnými plavbami a brodmi vojaci absolvovali množstvo teoretických i praktických zamestnaní. Najmä tým vodičom, ktorí ešte neplávali so svojím vozidlom, podľa ich slov veľmi pomohlo zhliadnutie nového inštruktážneho filmu, ktorý vytvorili odborníci z Centra výcviku Lešť. Neďaleko vodnej prekážky boli rozmiestnené jednotlivé pracoviská, ktoré vodiči a velitelia vozidiel absolvovali. Na nich sa oboznámili okrem iného s bezpečnostnými opatreniami, boli preskúšaní z pravidiel prekonávania vodnej prekážky. V prípade tanku T-72 aj so signálmi pre spojenie potápačov s osádkami. Na jednom pracovisku si vyskúšali prípravu vozidla pred prekonaním vodnej prekážky, na ďalšom zasa prekonávanie vodnej prekážky na vozidle s rozpojenými pásmi a nakoniec aj na „suchu“ plnenie celej úlohy. Teda vjazd, výjazd, zatáčanie, cúvanie, brzdenie a zastavenie. Len pre zaujímavosť, celková dĺžka dráhy, ktorú museli pri plnení úlohy vodiči bojových vozidiel prejsť bola 1 200 metrov. S plnením úlohy bol plukovník Verčimák i zástupca riadiaceho výcviku major Ján Štepita, ktorý je zástupcom veliteľa michalovského mechanizovaného práporu spokojní. Obaja dúfajú, že na ďalšie podobné zamestnanie nebudú musieť čakať ďalšie štyri roky.

Výcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v LeštiVýcvik v prekonávaní vodných prekážok v Lešti

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 16.09.2021
Čítanosť: 3627
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share