Preskocit navigáciu

Slovenskí a poľskí generáli skontrolovali priebeh cvičenia Combined Effort


Slovenskí a poľskí generáli skontrolovali priebeh cvičenia Combined Effort V týchto dňoch, v Centre výcviku Lešť, vrcholí medzinárodné vojenské cvičenie jednotiek protivzdušnej obrany slovenských a poľských ozbrojených síl Combined Effort 2021. Náčelníci generálnych štábov oboch ozbrojených síl generál Daniel Zmeko a generál Rajmund Andrzejczak včera a dnes skontrolovali priebeh cvičenia a dosiahnuté výsledky.

Po inšpekcii operačného centra v poľskej Varšave dnes obaja generáli s delegáciami prileteli k cvičiacim jednotkám do Centra výcviku Lešť. „Cvičenie Combined Effort plnohodnotne naplnilo všetky stanovené ciele, preverilo účastníkov, ako aj nasadené systémy protivzdušnej obrany a ďalšie podporné systémy. Vzhľadom na svoju komplexnosť a náročnosť sme si v takmer reálnych podmienkach preverili interoperabilitu v medzinárodnom zoskupení. Cvičenie nám ukázalo smer, ktorým sa budeme uberať pri modernizácii prostriedkov PVO a prieskumu, ich vzájomnej integrácii, ale aj zapojenia zložiek pozemných síl a síl pre špeciálne operácie do vedenia protivzdušnej obrany. Zároveň sme sa s generálom Andrzejczakom zhodli na tom, že končiace cvičenie Combined Effort 2021 zakladá novú tradíciu, v ktorej budeme v budúcnosti pokračovať, “ uviedol k priebehu cvičenia generál Zmeko.

Cvičenie včera a dnes kulminuje činnosťou, počas ktorej je spoločné zoskupenie slovenských a poľských systémov protivzdušnej obrany vystavené simulovaným útokom rôznych typov leteckej techniky, ako aj ďalším ohrozeniam typickým pre moderné bojisko.

Cvičenie malo za cieľ vybudovanie interoperabilného bilaterálneho zoskupenia protivzdušnej obrany, ktoré sa skladá z rôznych palebných prvkov, ako aj prvkov prehľadu o situácii vo vzduchu či na zemi. Na vytvorenie čo najrealistickejšej vzdušnej situácie sú nasadené letecké prostriedky oboch armád vrátane najmodernejších taktických lietadiel a ďalších vzdušných a pozemných prostriedkov. Pozemnú situáciu dotvárali prvky pozemných a špeciálnych síl, ako aj jednotiek prieskumu a elektronického boja. Práve týmto komplexným scenárom sa jednalo o jedinečné cvičenie, ktoré dôkladne preverilo nie len samotnú činnosť proti vzdušným cieľom, ale aj komplexnú pripravenosť na plnenie úloh v simulovanej bojovej situácii.

Slovenskí a poľskí generáli skontrolovali priebeh cvičenia Combined EffortSlovenskí a poľskí generáli skontrolovali priebeh cvičenia Combined EffortSlovenskí a poľskí generáli skontrolovali priebeh cvičenia Combined EffortSlovenskí a poľskí generáli skontrolovali priebeh cvičenia Combined Effort

Autor: OOd NGŠ , Foto: MOC COEF - MM - Dátum: 13.05.2021
Čítanosť: 8148
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share