Preskocit navigáciu

Bublina základného výcviku v Martine


Bublina základného výcviku v Martine

V priestoroch kasární 4. československej brigády martinskej Základne výcviku a mobilizačného doplňovania prebieha od 11. januára kurz základného výcviku. Tento kurz je vzhľadom na epidemiologickú situáciu odlišný od tých predchádzajúcich. Veliteľ roty základného vojenského výcviku kapitán František Kantár vysvetľuje, že nastúpilo celkom 168 čakateľov prípravnej štátnej služby a absolventov vysokých škôl.
V predposledný týždeň výcviku pokračuje v príprave 167 čakateľov a kadetov (128 čakateľov, 39 kadetov), z nich je 36 žien. Jedna čakateľka odišla do civilu. „Výcvik sme skrátili o dva týždne na 5 týždňov, aby sme čo najviac eliminovali prípadné ochorenia. Vytvorili sme tzv. bublinu. Predstavuje ju vlastne budova číslo 3, teda vojenská ubytovňa pre profesionálnych vojakov v rámci našich kasární. V nej sú uzatvorení čakatelia, kadeti, ale aj ich inštruktori. Takto sú všetci izolovaní od ostatných príslušníkov základne,“ pripomína kapitán Kantár.
Inštruktori tam žijú s nimi 24 hodín denne, celý týždeň (po týždni sa striedajú). Výcvik je podľa kapitána Kantára nahustený do spomínaných 5 týždňov. Vojaci cvičia každý deň vrátane soboty od rána do večera, dodržiavajú sa všetky hygienické opatrenia (umývanie rúk, nosenie rúšok, dezinfekcia priestorov, rúška zabezpečilo posádkové obväzisko). Každý týždeň sú testovaní všetci v spomínanej bubline. Okrem prvého týždňa, keď boli 2 pozitívni, sú všetky výsledky testovaní negatívne. „ Nič z výcviku sme nevypustili. Výcvik beží od budíčka 05,20 až do 18,05, teda 12 výcvikových hodín denne. Je to dosť náročne na čakateľov a kadetov, ale aj inštruktorov, ale zvládame to. Pri výdaji stravy sú naši vojaci izolovaní od ostatných príslušníkov základne na hornom poschodí jedálne, majú špeciálny vchod len pre seba,“ konštatuje veliteľ roty. Čakatelia v prípravnej štátnej službe a kadeti - absolventi vysokých škôl sú izolovaní ešte aj v rámci čiat, ktoré sa delia na dve skupiny, takže sa spolu nestretávajú. Preto výcvik na učebniach absolvuje maximálne 15 osôb s inštruktorom a vo vonkajších priestoroch na cvičiskách na streleckej, poradovej či taktickej príprave je maximálne 30 osôb. Čakatelia a kadeti, ktorí prejavili záujem (127 osôb) boli očkovaní v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Ostatní buď neprejavili záujem, alebo sa ešte nemohli očkovať po prekonaní Covid-19, či boli v karanténe. Svoju prípravu končia noví profesionálni vojaci zložením vojenskej prísahy 12. februára.


Bublina základného výcviku v MartineBublina základného výcviku v MartineBublina základného výcviku v MartineBublina základného výcviku v MartineBublina základného výcviku v Martine 2Bublina základného výcviku v Martine 2Bublina základného výcviku v Martine 2Bublina základného výcviku v Martine 2Bublina základného výcviku v Martine 3Bublina základného výcviku v Martine 3Bublina základného výcviku v Martine 3Bublina základného výcviku v Martine 3Bublina základného výcviku v Martine 4Bublina základného výcviku v Martine 4Bublina základného výcviku v Martine 4Bublina základného výcviku v Martine 4

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 04.02.2021
Čítanosť: 7092
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share