Preskocit navigáciu

Útok v Afganistane spred 7 rokov nám vzal 2 priateľov


Útok v Afganistane spred 7 rokov nám vzal 2 priateľov

Už siedme výročie tragickej straty priateľov Eda a Paťa si v pondelok 28. decembra 2020 v komornej atmosfére a s dodržaním prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení pripomenuli v areáli Pamätníku vojakom Síl pre špeciálne operácie v žilinskom 5. pluku špeciálneho určenia.

Pred siedmimi rokmi, 27. decembra 2013, prišli pri plnení úloh v operácii ISAF, v dôsledku explózie civilného vozidla v čase samovražedného útoku v afganskej provincii Kábul o život členovia pluku kapitán in memoriam Edmund Makovník a rotmajster in memoriam Patrik Fraštia. Spolu s nimi zahynul aj americký kolega kapitán David Lyon.

Vzdať poctu padlým vojakom, priateľom a kolegom pricestovali aj veliteľ Síl pre špeciálne operácie plukovník Branislav Benka, hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Marcel Kaniak a veliaci poddôstojník Síl pre špeciálne operácie štábny nadrotmajster Martin Boháčik.

„27. december už bude navždy spojený so spomienkou na Eda a Paťa. Ich strata potvrdila nebezpečnosť služby v Silách pre špeciálne operácie“, prihovoril sa prítomným veliteľ Benka. Kamarátov si spomienkovými fragmentmi zo služby na Slovensku i v zahraničných operáciách pripomenul aj veliteľ 5. pluku plukovník Pavol Šebík a najbližší spolubojovníci.

Edmund, Patrik - česť vašej pamiatke!


Útok v Afganistane spred 7 rokov nám vzal 2 priateľov I.Útok v Afganistane spred 7 rokov nám vzal 2 priateľov I.Útok v Afganistane spred 7 rokov nám vzal 2 priateľov I.Útok v Afganistane spred 7 rokov nám vzal 2 priateľov I.Útok v Afganistane spred 7 rokov nám vzal 2 priateľov II.

Autor: kapitánka Sylvia Šebestian, 5. pšu , Foto: archív - major Mário Pažický, VeSŠO - Dátum: 30.12.2020
Čítanosť: 20184
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share