Úspešné ukončenie medzinárodného cvičenia TOBRUQ LEGACY 2020


Úspešné ukončenie medzinárodného cvičenia TOBRUQ LEGACY 2020

Dňa 25. septembra 2020 bolo na leteckej základni Šiauliai v Litve ukončené v poradí už šieste cvičenie zo série cvičení TOBRUQ LEGACY. Aktivita, ktorá vznikla z iniciatívy špecialistov protivzdušnej obrany OS SR a AČR, získala zvučné meno v medzinárodnom prostredí. Cvičenia TOBRUQ LEGACY 2020 sa tento rok zúčastnilo 15 profesionálnych vojakov vzdušných síl OS SR, medzi ktorými boli okrem cvičiacich aj špecialisti na komunikačné technológie (CIS) a inštruktor pre systémy velenia a riadenia (C2) používané v NATO.

TOBRUQ LEGACY 2020 vyvrcholilo vykonaním DV dňa, ktorého sa zúčastnili veľvyslanec SR v Lotyšsku Ladislav Babčan a veliteľ vzdušných síl OS SR generálmajor Ľubomír Svoboda. Počas oficiálnej časti DV dňa veliteľ litovských vzdušných síl plukovník Dainius Guzas poďakoval veliteľovi vzdušných síl OS SR za poskytnutie odbornej podpory a technickej pomoci pri príprave a vykonaní cvičenia vyslaním tímu špecialistov CIS a inštruktorov pre C2 NATO. Pozvaní hostia z participujúcich krajín boli oboznámení so štruktúrou, úlohami cvičenia a jeho výsledkami a následne bola veliteľom vzdušných síl a vojenským predstaviteľom predvedená ukážka vykonávania bojovej činnosti multinárodného centra velenia a riadenia, tzv. Surface Based Air Defence Operational Centre (SBADOC). Vojaci z 10 krajín NATO za podpory 4 NATO entít sa prezentovali dosiahnutím nielen technickej interoperability, ale hlavne interoperability v používaní jednotných procedúr velenia a riadenia podľa štandardov NATO. Počas tejto ukážky bol vykonaný simulovaný letecký útok proti leteckej základni, ktorú jednotky PVO bránili.

Cvičenie bolo zakončené záverečným ceremoniálom, počas ktorého boli veliteľom litovských vzdušných síl plukovníkom Guzasom ocenení najlepší vojaci. Za svoju profesionalitu a enormný prínos pre cvičenie bol ocenený kapitán Marián Lehotský z veliteľstva Vzdušných síl OS SR, ktorý počas cvičenia pôsobil ako inštruktor pre C2 NATO systémy. Na ocenenie bol navrhnutý šéfom medzinárodného miesta velenia a riadenia, ktoré počas cvičenia simulovalo velenie vzdušnému komponentu, tzv. Joint Force Air Component (JFAC). Počas krátkeho vyhodnotenia cvičenia, tzv. After Action Review, bolo niekoľko krát zopakované poďakovanie príslušníkom OS SR za ich profesionalitu, odbornú a technickú pomoc pri príprave cvičenia a ochotu zdieľať vedomosti a skúsenosti s ostatnými účastníkmi TOBRUQ LEGACY 2020.


11122223333

Autor: vvzs , Foto: vvzs, LZ Šiaulaiai - Dátum: 29.09.2020
Čítanosť: 5273
Verzia pre tlač

Skočiť na menu