Preskocit navigáciu

TASR: "Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie posilnili ďalšie útvary"


TASR:

Žilina 27. septembra (TASR) – Stredisko civilno-vojenskej spolupráce a psychologických operácií v Martine, 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline a Výcvikové stredisko špeciálnych operácií sa v piatok zaradili do štruktúry Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie (VeSŠO) so sídlom v Trenčíne. Po slávnostnom nástupe na pôde 5. pluku špeciálneho určenia o tom informoval náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) SR Daniel Zmeko.

„Pre velenie OS je to veľmi významný deň. Vytvorením Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie môžu odpovedať na prípadné súčasné hrozby v rámci bezpečnostného prostredia. Jednotlivé spôsobilosti budú v budúcnosti zabezpečovať možnosti pre vládu SR aj samotnú SR na odpoveď na súčasné hrozby, ktoré poznáme aj pod pojmom hybridné hrozby,“ povedal Zmeko.

Doplnil, že na budúci rok by sa mal do štruktúry Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie zaradiť aj 23. motorizovaný prápor v Trebišove. Postupne chceme budovať jednotlivé jednotky tak, aby sme dosiahli plnú operačnú pripravenosť do roku 2020 – 2022. Cieľovým stavom je mať až 1500 ľudí,“ dodal náčelník GŠ OS.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva obrany (MO) SR Róberta Ondrejcsáka sú špeciálne sily strategickým nástrojom v prípade vypuknutia konfliktu alebo spoluúčasti Slovenskej republiky na medzinárodnej operácii. „S pomerne malou, ale veľmi dobre vycvičenou a vyzbrojenou jednotkou dokážu dosiahnuť strategický efekt. Je to v súlade s modernými trendmi, aj s trendmi v rámci NATO. Takéto veliteľstvo sa postupne vytváralo v každej spojeneckej krajine. Spájaním jednotlivých spôsobilostí špeciálnych síl, psychologických operácií, civilno-vojenských vzťahov sa vytvára celok, ktorý dokáže komplexnejšie reagovať na výzvy v oblasti bezpečnosti a obrany,“ podotkol Ondrejcsák.

Veliteľ Síl pre špeciálne operácie Branislav Benka uviedol, že doterajšie organizačné umiestnenie jednotiek sa zhutňuje a budú mať jedného veliteľa. „Bezpečnostná situácia si vyžaduje moderné a progresívne prístupy. Tento krok je iba logickým doplnením jednotlivých krokov, ktoré už krajiny NATO v minulosti urobili. Špeciálne sily, reprezentované dodnes 5. plukom špeciálneho určenia, predstavovali bojovú časť. A to stále zostane ich hlavnou úlohou. Dnešné prostredie si však vyžaduje aj nekonvenčné, nebojové prístupy na dosahovanie cieľov. A práve dnešným dňom uzatvárame pomyselný balík spôsobilostí, ktoré na seba nadväzujú a dopĺňajú sa,“ skonštatoval Benka.


TASR: TASR: TASR: TASR:

Autor: Mário Pažický, hovorca, Sily pre špeciálne operácie - Dátum: 27.09.2019
Čítanosť: 5521
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share