Preskocit navigáciu

Blížiaci sa záver slovenského predsedníctva V4 v znamení Síl pre špeciálne operácie


Blížiaci sa záver slovenského predsedníctva V4 v znamení Síl pre špeciálne operácie

Na sklonku slovenského predsedníctva Vyšehradskej skupine (V4) zorganizovalo práve konštituované Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Lešti dvojdňovú (5. - 6. júna 2019) "Konferenciu Síl pre špeciálne operácie krajín V4" (V4 SOF Commanders Conference).

Programom delegácií zastúpených krajín na konferencii bolo posilnenie, prehĺbenie a ďalší rozvoj spolupráce síl pre špeciálne operácie (SOF - Special Operations Forces) jednotlivých krajín V4-ky , ale i naprojektovanie spoločnej vízie do najbližšieho obdobia pod predsedníctvom Českej republiky.

K zásadným bodom komuniké signovaného vedúcimi delegácií je, mimo určenia spoločného smerovania a úsilia v ďalšom období, aj  naplánovanie a realizácia rozsiahleho cvičenia špeciálnych síl v roku 2022 s názvom "Slovak SOF Shield". Ďalšie tézy spoločného komuniké pojednávajú o participácii na regionálnom velení špeciálnym operáciám (R-SOCC - Regional Special Operations Component Command), bilaterálnej spolupráci Slovenska a Poľska a udržiavaní našich nadštandardných vzťahov s Českou republikou.

Časť programu konferencie bola venovaná predstaveniu zariadení unikátneho vojenského výcvikového priestoru - "Centra výcviku Lešť" - s vynovenými výcvikovými a ubytovacími kapacitami. Leštianske centrum výcviku patrí k bazálnym výcvikovým základniam slovenských jednotiek SOF a hostí zásadnú väčšinu medzinárodných aliančných výcvikov a cvičení s ďalšími partnerskými armádami. Konferencia V4 SOF tak prispieva k jeho ďalšiemu medzinárodnému využívaniu v ďalších rokoch.

V4 SOF Commanders Conference je jednou z posledných aktivít slovenského predsedníctva krajinám V4. Predsedníctvo tzv. V4-ke, skupine krajín tvorenej Českou republikou, Maďarskom, Poľskom  a Slovenskou republikou, uzavrie Slovenská republika k 30. júnu tohoto roku.



Autor: 5. pšu - mjr. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - mjr. Mário Pažický - Dátum: 10.06.2019
Čítanosť: 19230
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share