Preskocit navigáciu

Spoločné operačné veliteľstvo a ALERTEX23


Spoločné operačné veliteľstvo a ALERTEX23
Spoločné operačné veliteľstvo a ALERTEX23

         V termíne od 22. mája do 9. júna 2023 vyvrcholil dvojročný cyklus prípravy ozbrojených síl najväčším previerkovým cvičením ALERTEX 2023. Počas tohto cvičenia boli preverené veliteľstvá a útvary OS SR pri uvádzaní do pohotovosti, bojovej pohotovosti, a plnení opatrení na ochranu síl.

     „Cieľom cvičenia bolo preveriť činnosť celých ozbrojených síl pri uvádzaní do vyšších stupňov bojovej pohotovosti, ako aj plnenie úloh na ochranu síl a ďalších úloh v stave bezpečnosti v reakcii na rôzne formy hybridných hrozieb. Súčasne vojaci plnili úlohy v spolupráci s ďalšími zložkami štátnej správy a bezpečnostnými zbormi, najmä v okolí štátnej hranice Slovenskej republiky.“ povedal zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Ľubomír Svoboda, ktorý je aj riadiacim cvičenia.

          V rámci tohto previerkového cvičenia sa zúčastnilo vyše šesť tisíc vojakov a niekoľko sto kusov vojenskej techniky. Súčasťou cvičenia bola aj simulácia rôznych incidentov, ktorým by mohli vojaci čeliť v čase krízy alebo eskalácie vojnového konfliktu a ich reakcia na tieto incidenty. Incidenty boli rozohrávané vyčlenenými príslušníkmi ozbrojených síl, ktorí svojou činnosťou v blízkosti vojenských útvarov a zariadení imitovali činnosť potencionálnej cudzej moci, so zameraním na rôzne formy hybridného alebo nekonvenčného pôsobenia.

          Prípravou a samotnou realizáciou cvičenia ALERTEX 23 bolo rozhodnutím náčelníka Generálneho štábu poverené Spoločné operačné veliteľstvo.
Náčelník Generálneho štábu stanovil, že Spoločné operačné veliteľstvo toto cvičenie pripraví. My sme na tento účel dali dohromady tím, ktorý tieto záležitosti pripravoval. Napriek našej aktuálnej nenaplnenosti personálom myslím si, že sa nám to podarilo a to cvičenie tak, ako sa začalo, prebieha bez akýchkoľvek komplikácií.“ uviedol veliteľ Spoločného operačného veliteľstva generálmajor Martin Michalko

Aj takýmto cvičením ozbrojené sily zvyšujú svoju vycvičenosť a pripravenosť brániť občanov Slovenskej republiky.

 



Autor: SOV - Dátum: 09.06.2023
Čítanosť: 2192
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share