Preskocit navigáciu

5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená


5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená

V termíne od 17. apríla 2023 do 15. mája 2023 bolo vykonané cvičenie European Shield IV. – 5. rotácia, v rámci vojenskej podpornej misie Európskej únie pre Ukrajinu (EUMAM UA). Podporu cvičiacej jednotke vykonával výcvikový modul za riadenia 12. mechanizovaného práporu 1.mechanizovanej brigády a RLS za podpory brigády spoločnej podpory vo VVP Kamenica nad Cirochou. Celý výcvik prebiehal pod velením majora Ľuboša Sagana, veliteľa 12. mechanizovaného práporu. Výcviku sa zúčastnilo rotné účelové zoskupenie vyčlenené z 42. separátnej mechanizovanej brigády z Ukrajinskej armády.

 
Účelom výcviku bolo naučiť príslušníkov rotného účelového zoskupenia základné zručnosti v manipulácii so zbraňou a poskytnúť im základné znalosti a vedomosti z oblasti vojenskej taktiky do úrovne rota. Výcvik bol rozdelený do štyroch častí od výcviku jednotlivca až po výcvik roty. V rámci výcviku boli pravidelne vykonávané cvičenia strelieb z ručných a lafetovaných zbraní. Výcvik sa vykonával v podmienkach približujúcim sa k reálnemu bojovému prostrediu.


Výcvik v ostatnej rotácii vykonalo celkom 190 cvičiacich vojakov z Ukrajinskej armády. Celkovo vo všetkých rotáciách bolo vycvičených takmer 1000 príslušníkov Ukrajinskej armády. Výcvik bol ukončený taktickým cvičením roty s bojovou streľbou, ktorej sa zúčastnili aj veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach spolu s veliteľmi alebo ich zástupcami priamo podriadených útvarov. Po ukončení cvičenia bol cvičiacej jednotky odovzdaný certifikát o úspešnom absolvovaní cvičenia EUSD IV s hodnotením COMBAT READY. Veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach, podobne ako v ostatných rotáciách, udelil piatim najlepším absolventom výcviku pamätnú medailu pozemných síl a celému kontingentu pamätnú plaketu. V závere stretnutia zaželal generálmajor Ivan Pach všetkým príslušníkom Ukrajinskej armády veľa úspechov, šťastia a zdaru v boji za oslobodenie.


5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená5.rotácia European Shield IV. úspešne ukončená

Autor: mjr. Ľuboš Sagan , Foto: Sek vel.PS - Dátum: 15.05.2023
Čítanosť: 1608
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share