Štáb práporu v plnom nasadení


Štáb práporu v plnom nasadení

Hlavná cvičiaca jednotka cvičenia Slovenský štít 2023 - 21. mechanizovaný prápor Trebišov zriadila hlavné miesto velenia práporu. O jeho výstavbu sa postarala rota bojového zabezpečenia 21.mpr, silami a prostriedkami veliteľskej čaty, pod velením kapitána Tomáša Balinta.

Hlavné miesto velenia sa zriaďuje za jednotkami prvého sledu v tyle. Slúži na velenie, riadenie a plánovanie operácie, ďalej zabezpečuje spojenie s nadriadenými a podriadenými jednotkami a je rozdelené na operačnú a tylovú časť. V tylovej časti sa nachádza priestor na odpočinok, jedáleň a sociálne zariadenia, ktoré slúžia na zabezpečenie života jednotiek. Hlavná operačná časť pozostáva z miesta pre dozorného hlavného miesta velenia, ktorý organizuje činnosť obrany a ochrany, ktorú zabezpečia vojaci aktívnych záloh v trojzmennej prevádzke. V rámci zabezpečenia týchto činností budú pôsobiť na vchode do hlavného miesta velenia, zriadili sa okopy pre guľometné hniezda a v ich zostave bude pôsobiť vzdušný a chemický pozorovateľ.

Operačná alebo ja výkonná časť je zložená zo štyroch štábnych vozidiel na podvozku PV3S a hlavného brífingového stanu. K vozidlám sú pripojené prístrešky pre dozorného hlavného miesta velenia, prieskum, „operačku“ pre plánovanie operácie, styčných dôstojníkov zahraničných jednotiek. Priamo v brífingovom stane prebieha riadenie operácie vďaka príslušníkom operačky, palebnej, chemickej a ženijnej podpory a v ďalšej časti sa nachádzajú personalisti, prieskum, logistika a spojári. Spojenie s nadriadeným a zahraničnými vojskami zabezpečuje mobilný spojovací uzol s vozidlom VŠRV, ktoré je pridelené veliteľovi 21. mechanizovaného práporu, ako aj vlastné spojovacie prostriedky R3S, ktoré umožňujú komunikáciu s vozidlami BVP.


Štáb práporu v plnom nasadeníŠtáb práporu v plnom nasadeníŠtáb práporu v plnom nasadeníŠtáb práporu v plnom nasadeníŠtáb práporu v plnom nasadeníŠtáb práporu v plnom nasadeníŠtáb práporu v plnom nasadeníŠtáb práporu v plnom nasadení

Autor: mjr. Eva DEMEŠOVÁ , Foto: mjr. Eva DEMEŠOVÁ - Dátum: 18.03.2023
Čítanosť: 1557
Verzia pre tlač

Skočiť na menu