Preskocit navigáciu

Deň Ozbrojených síl na Lešti


Deň Ozbrojených síl na Lešti
     Dôvodom osláv Dňa Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorý si pripomíname každoročne 22. septembra, je začiatok prvého otvoreného a ozbrojeného vystúpenia Slovákov v Brezovej pod Bradlom v septembri 1848.
     Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky sme si v Centre výcviku Lešť (ďalej len CV Lešť) pripomenuli slávnostným zhromaždením, pri ktorom bola vyzdvihnutá a ocenená práca  našich kolegov. Pri tejto príležitosti sa CV Lešť rozhodlo uctiť si aj pamiatku generálmajora in memoriam Alexandra Kordu spomienkovým aktom k 62. výročiu jeho úmrtia, ktorý nepochybne patrí medzi najvýraznejšie osobnosti vojenskej histórie Slovenska.
     Samotný slávnostný akt začal hlásením riaditeľovi CV Lešť Ing. arch. Antonovi Maštalskému,  po ktorom zaznela hymna Slovenskej republiky. Po prečítaní Rozkazu prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, nasledovalo slávnostné odovzdávanie vyznamenaní Ministerstva obrany Slovenskej republiky a Náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Nasledoval symbolický akt položenia vencov pri pamätnej tabuli generálmajora in memoriam Alexandra Kordu. Program ukončil príhovor pani Mgr. Márii Rausovej, predsedníčky základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov generálmajora Alexandra Kordu v Pliešovciach.
     Generálmajor in memoriam Alexander Korda  bol v čase od 1. januára 1944 do 19. augusta 1944 veliteľom Vojenského výcvikového tábora Lešť. Jeho pamätná tabuľa bola v Centre výcviku Lešť odhalená 21. februára tohto roka.

Deň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na LeštiDeň Ozbrojených síl na Lešti

Autor: Mgr. Petronela BODNÁROVÁ - CV Lešť , Foto: Ing. Ivan KVASNA - CV Lešť - Dátum: 23.09.2020
Čítanosť: 2494
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share