Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Stretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SR


Stretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SR

V pondelok 13. júla v popoludňajších hodinách  navštívil priestory Vojenskej hudby OS SR na Dulovom námestí pán Jozef Bernadič Grasalkovič,  potomok Antona Grasalkoviča.

Zaspomínal si na stretnutie s príslušníkmi Vojenskej hudby Banská Bystrica počas tohtoročnej 57. Medzinárodnej vojenskej púte do Lúrd ako aj na koncertné vystúpenie Vojenskej hudby OS SR pred koncertom bývalého  anglického armádneho dôstojníka Jamesa Blunta koncom minulého roka.

Ako sa pán Grasalkovič zmienil, návšteva Slovenska sa nesie v duchu spomienok na jeho predkov  a teda nielen  úcta k rodine ale i umeleckým  hodnotám boli príčinou jeho stretnutia s hudobníkmi bratislavskej vojenskej hudby.  

Tí sa aj tentokrát postarali o silný umelecký zážitok vzácneho hosťa prípravou špeciálneho prekvapenia v podobe inštrumentálneho prevedenia známych skladieb. Na úvod zaznela  slovenská ľudová pieseň  „Tatranské Pastely“ od skladateľa Izidora Glórika.  Nasledovala  obľúbená  skladba  Postcards,  zmes známych hitov legendárnej skupiny ABBA  či  populárna verzia klasického koncertu pre klarinet a orchester Mladý Amadeus  v inštrumentácii  Jeroma Haana.

Pán Grasalkovič neskrýval dojatie a vyjadril pochvalu tomuto  vynikajúcemu hudobnému telesu. Na záver odovzdal hlavný dirigent - veliteľ Vojenskej hudby Ozbrojených síl SR major Boris Hokina neobyčajnému hosťovi pamätnú plaketu.

Meno Antona Grasalkoviča je najčastejšie späté  so súčasným  sídlom prezidenta Slovenskej republiky - Prezidentským palácom. Grasalkovičov palác, rokoková budova so širokým nádvorím,  patrí k jednej z bratislavských dominánt už od konca 18. storočia, keď ho dal postaviť šľachtic chorvátskeho pôvodu, Anton Grasalkovič, ako svoje letné sídlo, kde sa často konali  letné slávnosti a bály, na ktorých sa zúčastňovali členovia cisárskeho dvora ako aj mnohé iné osobnosti kultúrneho života. Hovorí sa, že hudobný skladateľ Joseph Haydn v priestoroch paláca uvádzal premiéry svojich diel, či Ľudovít Štúr vyznal lásku  jednej z dvoch osudových žien svojho života, Adele Ostrolúckej.


Stretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SRStretnutie J. B. Grasalkoviča s príslušníkmi Vojenskej hudby OS SR

Autor: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ - Dátum: 14.07.2015
Čítanosť: 4
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share