Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Centrálne oslavy 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny na Liptove


Centrálne oslavy 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny na Liptove

V piatok 8. mája sme si pripomenuli 70. výročie víťazstva nad fašizmom a skončenia druhej svetovej vojny v Európe. Pri pamätníku v Háji Nicovô v Liptovskom Mikuláši, na najväčšom vojenskom cintoríne, ktorý je miestom posledného odpočinku takmer 1400 príslušníkov 1. československého armádneho zboru, sa uskutočnili centrálne oslavy tejto významnej udalosti.

Hlavný program osláv konca druhej svetovej vojny sa začal preletom stíhačiek nad pietnym areálom o jedenástej hodine predpoludním. Cestu na Háj, ktorý sa týči nad mestom, si našli tisíce ľudí zo všetkých kútov Slovenska. Pamiatku padlým hrdinom a úctu priamym účastníkom oslobodzovacích bojov prejavili prezident SR a hlavný veliteľ ozbrojených síl SR Andrej Kiska, predseda NR SR Peter Pellegrini a predseda vlády SR Róbert Fico, minister obrany SR Martin Glváč, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim, 1. zástupca NGŠ OS SR generálporučík Peter Gajdoš, predstavitelia diplomatického zboru akreditovaní v SR, zástupcovia štátnej a miestnej samosprávy a mnohí ďalší hostia.
K dôstojnosti osláv v tento deň prispeli aj jednotky Veliteľstva posádky Bratislava. Príslušníci Čestnej stráže OS SR a Vojenskej hudby Banská Bystrica zabezpečili a vykonali vojenské pocty na spomienkovom mieste položením vencov k pamätníku nachádzajúcom sa na najväčšom vojenskom cintoríne československých vojakov.

Na centrálnych oslavách v Liptovskom Mikuláši boli aj priami účastníci oslobodzovacích bojov. Z rúk ministra obrany Martina Glváča si prevzali pamätné medaily k 70. výročiu Slovenského národného povstania a ukončenia druhej svetovej vojny.

Oslavy oslobodenia pokračovali aj v centre mesta Liptovský Mikuláš, kde bol už pre širokú verejnosť pripravený bohatý kultúrny program. Presne o druhej popoludní pritiahli na Námestie osloboditeľov zvedavých ľudí chytľavé piesne v podaní Vojenskej hudby Banská Bystrica, ktorú dirigoval rotný Marek Flimel. Nasledovala takmer desaťminútová exhibícia „showprogram“ Čestnej stráže OS SR pod velením kapitána Miroslava Smolku, v ktorom vojaci predviedli prítomným najrôznejšie cviky so zbraňou na mieste i za pochodu. Diváci a najmä deti ich za skvelý výkon odmenili neutíchajúcim potleskom. V rámci sprievodného programu sa taktiež predstavili vojenskí policajní kynológovia. Okrem dynamických ukážok si malí aj veľkí návštevníci mohli zblízka pozrieť tank T-72, BVP 2, Aktis, mínomet, ručné zbrane a výzbroj jednotiek Pozemných síl OS SR, špeciálny materiál 5. pluku špeciálneho určenia či Národného centra EOD, ako aj množstvo ďalšej vojenskej techniky a atrakcií. Okrem toho pripravili Ozbrojené sily SR pre deti branno–športové súťaže a v stanoch skupín personálneho doplňovania mohli počas celého dňa súťažiť o zaujímavé ceny či sa odfotografovať s vystavenou technikou.

Druhá svetová vojna, ktorá sa začala 1. septembra 1939 agresiou proti Poľsku, postupne prerástla do najrozsiahlejšieho a najničivejšieho vojnového konfliktu, ktorý priniesol neuveriteľné utrpenie, strach, beznádej, biedu a hlad. Vojnové šialenstvo si vyžiadalo viac ako 60 miliónov ľudských obetí, zasiahlo približne 70 štátov sveta a zapríčinilo nevyčísliteľné materiálne škody.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVVVVVIVIVI

Autor: VepBA , Foto: MO SR - Michal PSOTA, VepBA - Dátum: 11.05.2015
Čítanosť: 3
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share