Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


Vyhlásenie o prístupnosti

Dejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožilo


Dejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožilo

V prvý októbrový pondelok sa jednotky Veliteľstva posádky zúčastnili na spomienkovom stretnutí pri príležitosti 70. výročia Karpatsko-Duklianskej operácie a Deň obetí Dukly – bitku, historikmi často označovanú ako jedna z najväčších horských bitiek v dejinách Slovenska.

Karpatsko-Duklianska operácia, pôvodne plánovaná 5 dňová operácia, vošla do dejín ako najväčšia útočná operácia sovietskych a česko-slovenských vojsk na severovýchodnom Slovensku na jeseň 1944, ktorá znamenala začiatok oslobodzovania Slovenska spod nacistickej nadvlády.

Spomienkové slávnosti sa uskutočnili na troch pietnych miestach, na  Dukle  pri Pamätníku 1. česko-slovenského armádneho zboru a pokračovali v centre okresného mesta Svidník pri Pamätníku arm. gen. Ludvíka Svobodu (významnej postave našich dejín,  ktorá v Karpatsko-duklianskej operácii viedla 1. československý armádny zbor) a následne pri Pamätníku Sovietskej armády.

Samotným pietnym aktivitám zabezpečeným príslušníkmi Čestnej stráže OS SR prechádzalo odhalenie kópie pôvodnej sochy česko-slovenského vojaka od sochára Jána Adolfa Vítka na Pamätníku česko-slovenských vojakov na Dukle za účasti prezidenta SR Andreja Kisku, ministra obrany SR Martina Glváča a brigádneho generála Jána Jurčišina.

Hrdinským bojovníkom sa v tento významný deň prišli pokloniť prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Pavol Paška  s delegáciou, predseda vlády SR Róbert Fico, za rezort obrany minister obrany SR Martin Glváč so štátnym tajomníkom Milošom Kotercom a náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim, delegácia z Českej a Poľskej republiky, veľvyslanectvá Ruskej federácie, Bieloruska, Ukrajiny, Poľska, zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, či priami účastníci bojov.

Počas znenia tónov hymny Slovenskej republiky v podaní Vojenskej hudby Banská Bystrica boli vypálené delostrelecké salvy.

V rámci slávnostného ceremoniálu ocenil minister obrany SR pamätnými medailami k 70. výročiu SNP a ukončenia 2. svetovej vojny priamych účastníkov bojov a vyznamenie gen. Svobodovi in memoriam prevzala z rúk ministra jeho dcéra Zoe Klusáková - Svobodová.

 

V súčasnosti priťahuje tento  pamätný deň, označovaný aj ako Deň obetí Dukly, pozornosť  nielen historikov, ale i záujemcov o naše dejiny, o boje v Karpatoch, ktoré priniesli okrem desaťtisíc padlých, nezvestných a ťažko ranených sovietskych, českých, slovenských a nemeckých vojakov i spomienky pamätníkov na mimoriadnu odvahu a neoceniteľnú statočnosť, na ktorú by sme nemali zabudnúť, lebo otvorili brány na ceste k slovenskej slobode.

 

Pietna spomienková slávnosť pokračovala nasledujúci deň na pietnych miestach v poľskom Zarsyne, Dukle a Nowosielcach, na ktorej participovali i profesionálni vojaci z Čestnej stráže OS SR


Dejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožiloDejisko jednej z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny v histórii Slovenska znovu ožilo

Autor: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: npor. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ - Dátum: 09.10.2014
Čítanosť: 5
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share